Θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος των Κατεχόμενων, στις επόμενες «προεδρικές εκλογές» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκεί το 2025, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο ίδιος. 

Επίσης, επισήμανε πως είναι υγιής και έχει σώας τα φρένας, διαθέτει αρκετή πείρα και ως εκ τούτου, θα θέσει ξανά υποψηφιότητα. «Οι Τούρκοι της Κύπρου υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν οι αδικίες που γίνονται κατά των Τουρκοκυπρίων και τα αναχρονιστικά «εμπάργκο» και η απομόνωση που τους επιβάλλεται.

Η αναφορά στον Ερντογάν και τα παράπονα για τη «νότια Κύπρο»

Επαναλαμβάνοντας ξανά τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε στην ημερήσια διάταξη την πολιτική των Τουρκοκυπρίων στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι ενίσχυσε την πολιτική τους το γεγονός ότι ο Έρντογαν ανέφερε ότι τα εμπάργκο είναι αναχρονιστικά και έχουν τον χαρακτήρα τυραννίας και πόσο συγκρούονται αυτά με τις αρχές των κρατών του κόσμου.

Η φωνή των Τουρκοκυπρίων από μόνη της μπορεί να ακούγεται μέχρι ένα ορισμένο σημείο, πρόσθεσε λέγοντάς ότι η «νότια Κύπρος» (Κυπριακή Δημοκρατία), και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις συναντήσεις και τις επαφές που οργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τους Τουρκοκύπριους.

Υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν την αναγνώριση και προσπαθεί να απομονώσει τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και να τους φιμώσει.

Οι βασικές έννοιες για συμφωνία στην Κύπρο 

Αναφερόμενος στις βασικές παραμέτρους των Ηνωμένων Εθών, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, οι βασικές έννοιες είναι πως πρέπει να είναι «Freely Negotiable» και «Acceptable», δηλαδή μετά από ελεύθερη διαπραγμάτευση και να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές και δύο χωριστές δημοκρατίες, είπε ότι ουσιαστικά ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει τον δρόμο του με το δικό του «κράτος» από το 1963.

Είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γιορτάσουν τα 40χρονα της ανακήρυξης του «κράτους» τους, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963.

Η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Για την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί και στο παρελθόν, όμως δεν κατέστη δυνατή να πραγματοποιηθεί λόγω κάποιων πιέσεων και δυσκολιών.

Ανέφερε ότι μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετέβησαν στο Μπακού μετά από επίσημη πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν ως «αρχηγό κράτους» και το ενδιαφέρον και η φιλοξενία ήταν αυτή που επιδεικνύεται στο «ανώτατο πρωτόκολλο».

«Δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας»

Ο Ε. Τατάρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους. «Εμείς αποδεχτήκαμε ότι δεν θα συνομιλήσουμε πλέον στη βάση της ομοσπονδίας, διότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε: «Είχαμε τονίσει και όταν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη πριν δύο χρόνια ότι δεν θα δεχόμασταν την αντίληψη της έναρξης διαπραγματεύσεων σε ομοσπονδιακό πλαίσιο με τον διορισμό που λέγεται "special envoy" και θα μπορεί να είναι συνομιλητής με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ξεπερνά τον Γενικό Γραμματέα. Θέλουμε να το τονίσουμε και από εδώ».

Το 2023, συνέχισε, η Κύπρος απέκτησε εντελώς διαφορετική γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος είναι σημαντικό για την σταθερότητα της περιοχής και την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ελληνοτουρκική ισορροπία.

Εξάλλου, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από το 1923 ουδέποτε έπαψε να ενδιαφέρεται για την Κύπρο η Τουρκία και δεν άφησε μόνους τους Τούρκους της Κύπρου.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923, ο Ε. Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ευγνώμονες για όλα όσα έκανε η Τουρκία, αποκάλεσε τον αγώνα και τις μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έμπνευση για τους ίδιους στον δρόμο για «ανεξαρτησία» και ίδρυσης του δικού τους «κράτους».