«Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο εκ νέου πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, όπου έφτασε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου, το πρωί, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι το τέλος. Με αφορμή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν σχολίασε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα.

Ηλεκτρικό ρεύμα, διαπραγματεύσεις για κυπριακό και το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης 

Ειδικότερα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις διακοπές ρεύματος που αντιμετωπίζει η ΤΔΒΚ, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα, όπως είναι οι διακοπές ρεύματος. Η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ μέσω καλωδίου θα είναι το πιο σημαντικό μας βήμα και με αυτό δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα διακοπής ρεύματος στην ΤΔΒΚ. Η τουρκική πλευρά ακολουθεί πάντα μια εποικοδομητική και προσανατολισμένη στο μέλλον στάση στο Κυπριακό».

Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού ζητήματος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού. Συμβουλεύω όσους πιστεύουν σε αυτό να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 50 χρόνια. Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ. Αυτό ήταν το θέμα της τελευταίας συνάντησης του κ. Τατάρ στη Γενεύη».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης: «Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι αναπροσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».