Η πανδημία του Covid-19 είναι ο «μαύρος κύκνος του 2020», οδηγώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε επίπεδο πτώσης που δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα από την ύφεση του 1987.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο Covid-19 έχει κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές μόνο τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση του Bloomberg, η ζημιά σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία φτάνει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, βιώσαμε μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στο χρηματιστήριο στη σύγχρονη εποχή, όπου όμοια της δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία από το 1929.

Εμπορεύματα

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τα έθνη από τα οποία η Κίνα εισάγει και εξάγει ενδιάμεσα προϊόντα.

Τα ενδιάμεσα προϊόντα είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή άλλων τελικών προϊόντων από μέταλλα και σόγια, έως πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και φαρμακευτικά συστατικά (APIs) που χρησιμοποιούνται από την παραγωγή φαρμάκων μέχρι μηχανές αυτοκινήτων και οθόνες LED.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κίνα εισάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα των ενδιάμεσων αγαθών της από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ασιατικές χώρες. Επιπλέον, εξάγει τον μεγαλύτερο όγκο ενδιάμεσων αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. Ο Covid-19 επηρεάζει ήδη αυτές τις πολύ αλληλένδετες εμπορικές σχέσεις και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει εκτεταμένη επιρροή σε ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού (supply chains) και στις τελικές αγορές μιας πληθώρας τελικών προϊόντων.

Βλέπουμε επίσης τα πρώτα σημάδια των εθνών να πασχίζουν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο περιορισμός των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων στην Ινδία είναι ένα τέλειο παράδειγμα.

Μαζούτ

Επίσης βλέπουμε ιστορικές πτώσεις τόσο στις χρηματιστηριακές αγορές όσο και στις αγορές ενέργειας μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ήταν αναμενόμενο ότι ο Covid-19  θα προκαλούσε μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Θα έχει δυνητικά τεράστιες συνέπειες πλήττοντας πολλούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, αλλά ενδέχεται επίσης να υπάρξουν πολύ ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Πρώτον, αυτό θα μπορούσε να είναι το γεγονός που θα γονατίσει την πετρελαιοπαραγωγή των ΗΠΑ. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εταιρείες σχιστόλιθου των ΗΠΑ έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και δεν μπορούν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε τιμές πετρελαίου κάτω από 40$ το βαρέλι. Μπορεί να βλέπουμε το τέλος της αμερικανικής ενεργειακής αυτάρκειας, γεγονός τουλάχιστον προβληματικό. Οι διασυνδέσεις και οι πιθανές συνέπειες είναι φαινομενικά ατελείωτες.

S&P 500

Το S&P μειώθηκε κατά 30% σε λιγότερο από 3 εβδομάδες. Πρόσφατα, παρακολουθούμε αυτό που μοιάζει με έντονη διόρθωση, με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από το 1974, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ένα άλλο κύμα τόνωσης για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία Covid-19, αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε μάρτυρες της έναρξης κάτι ακόμα χειρότερου.

Πράγματι, ο δείκτης έδειχνε πολύ αδύναμος πέρασε το SAMA200 (προειδοποίηση μεγάλων παικτών) πηγαίνοντας πολύ κάτω από αυτό, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος.

BITCOIN

 

Ωστόσο, το blockchain μπορεί να έχει ακόμα την ευκαιρία να ανθίσει σε αυτές τις περιόδους κρίσης.

Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες ρίσκου, γνωστές ως η ουρά του Μαύρου Κύκνου με ακαθόριστα χαρακτηριστικά. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την ικανότητα του Bitcoin (BTC) να αντισταθμίσει τον κίνδυνο του χρηματιστηρίου. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι οικονομολόγοι και ερευνητές αναφέρονται στο Bitcoin ως τον “ψηφιακός χρυσός”  και εκτίθενται στην ουρά του Μαύρου Κύκνου μονο μέσω της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και όχι σε αγορές υψηλού ρίσκου όπως πχ του χρυσού.

Σκεφτόμενοι θετικά το blockchain, μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία!


*O Έρολ Ούσερ (Erol User) είναι πρόεδρος και CEO της USER HOLDİNG. Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, πρόκειται έναν από τους καινοτόμους παίκτες της επιχειρηματικής τουρκικής σκηνής. Η USER HOLDİNG είναι επενδυτική τραπεζική εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο σε τουρκικές όσο και διεθνείς εταιρείες.