Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας ο οποίος δεν συμφωνεί με τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Όλοι συμφωνούμε και γι’ αυτό υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι δαπάνες τους συνάδουν με τον τρόπο διαβίωσης. Δηλαδή από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν όσοι εκ των ανωτέρω δηλώνουν διπλάσιες δαπάνες από το εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα θα πραγματοποιηθούν ανά κλάδο, με έμφαση στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Από εδώ και πέρα χρειάζεται όμως προσοχή. Να μη δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες. Ούτε να περάσει ως κυρίαρχη αντίληψη στην κοινωνία ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζουν σαν… μαχαραγιάδες επειδή αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία.

Μόνο αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, αυτοί που επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλαιότερα φορολογήθηκαν πιο σκληρά από όλους και είναι αυτοί που πλήρωναν μέχρι πρόσφατα 100% προκαταβολή φόρου χωρίς να ξέρουν εάν θα υπάρχει η επιχείρησή τους την επόμενη χρονιά. 

Δεν χρειάζεται να παρουσιάσω στατιστικά στοιχεία για να επιβεβαιώσω αυτό που γράφω. Το ξέρουμε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουμε καταλάβει καλά στο… πετσί μας ότι όλοι οι έλεγχοι και οι φόροι ξεκινούν από εμάς. Κατά συνέπεια, να μην ισοπεδώνονται τα πάντα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει κανονικά τους φόρους της. Αυτοί θα πρέπει να επιβραβευθούν κάποια στιγμή γιατί στήριξαν στα δύσκολα χρόνια την ελληνική οικονομία. 

Όσοι λίγοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν να εντοπιστούν και να πληρώσουν για τις απώλειες εσόδων από το κράτος. Αυτοί να υποστούν όχι μόνο έναν αλλά δύο και τρεις ελέγχους από την ΑΑΔΕ. Οχι όμως γενικεύσεις και αφορισμούς…