Τον σχεδιασμό της νέας αντιπυρικής περιόδου για να μην ξανασυμβούν τα ίδια, με φέτος, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κυβέρνηση, ώστε να είναι προετοιμασμένη για τα δύσκολα. Στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί η πρόσληψη 500 και πλέον νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στις δασικές πυρκαγιές.

Πρέπει επίσης να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις με ενισχυτικό χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα:

-Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

-Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης.

-Τρίτον, η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση… Αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που θα βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε τόσες φωτιές και κυρίως να γίνεται έγκαιρη πρόληψη ώστε να μην καταστραφεί περαιτέρω το περιβάλλον.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την αλλαγή του ποινικού πλαισίου. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές κάθειρξης (και εξοντωτικές αποζημιώσεις) για τους δολιοφθορείς εμπρηστές που λειτουργούν από πρόθεση καταστροφής. Πρέπει επίσης να αυξηθούν τα πρόστιμα –πέραν της ποινικής ευθύνης– για τους εξ αμελείας εμπρηστές και πρέπει, τέλος, να προβλεφθούν επιπλέον αποζημιώσεις από τους εξ αμελείας εμπρηστές για πυρκαγιές ευρείας κλίμακας που θα αφορούν στο κόστος κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να κατασβέσει τις πυρκαγιές και να αντιμετωπίσει όσα αυτές συνεπάγονται. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που –σε συνεργασία με την ΕΥΠ– θα ασχολείται με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές.  

Αυτά είναι τα μέτρα που θα σώσουν στο μέλλον τη χώρα από παρόμοιες καταστροφές. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός μπορούν να αλλάξουν σελίδα. Μπορούν. Να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…

Οργισμένος με τους δελφίνους  

Πότε θα επιστρέψει ο Τσίπρας από τις διακοπές του στις ΗΠΑ, αναρωτιούνται φίλοι και γνωστοί του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα έχει να κάνει με την ολική απουσία του Τσίπρα από την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Πολλοί πιστεύουν ότι η σιωπή του Τσίπρα έχει ημερολογιακό τέλος μέχρι την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών. Μετά θα μιλήσει για όλους και για όλα και πολλοί τότε θα πρέπει να κρυφτούν. Όχι, δεν το λέω εγώ αυτό. Το λένε στενοί φίλοι και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που εκτιμούν ότι τα έχει πάρει στο κρανίο με πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιφυλάξεις για τα γκάλοπ  

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί είναι οι δημοσκόποι σχετικά με τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός δεν μπορεί εύκολα να χαρτογραφηθεί το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει τελικά για τον νέο αρχηγό και αφετέρου είναι δύσκολο επειδή χιλιάδες πολίτες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν και να καταγράψουν τι θέλει η κοινωνία.

Από τον Σεπτέμβριο προφανώς η κατάσταση θα είναι λιγότερο θολή και μόνο μερικές ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές θα μπορέσουν να καταλάβουν πού πάει το πράγμα στον ΣΥΡΙΖΑ…