Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε εθνικό φόρο τιμής στη μνήμη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος «συμφιλίωσε τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της». 

«Ο Ζακ Ντελόρ ουδέποτε κουράσθηκε να εξερευνά για να συμφιλιώνει, ως ιχνηλάτης, να ανοίγει εναλλακτικές επιλογές, να χτίζει γέφυρες», είπε ο Μακρόν στην αυλή του Μεγάρου των Απομάχων, στη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών Ευρωπαίων ηγετών. 

«Το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης, ο Ζακ Ντελόρ συνέβαλε στη διαμόρφωσή του, γραμμή με γραμμή», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος αποτίοντας φόρο τιμής στον πατέρα του ευρώ, ο οποίος εγκαθίδρυσε την ενιαία αγορά, προώθησε την υπογραφή των συμφωνιών του Σένγκεν, άρχισε το πρόγραμμα Erasmus και μεταρρύθμισε την κοινή αγροτική πολιτική. 

Ο Ζακ Ντελόρ έκανε να αναδυθεί «η δυνατότητα μιας σοσιαλδημοκρατίας της χειραφέτησης», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. «Η δυνατότητα μιας ενωμένης Ευρώπης, αυτής του Σένγκεν, του Erasmus, του Μάαστριχτ, ενωμένης από κοινές αξίες, από την Κομποστέλα μέχρι τα Βαλκάνια, από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα». 

Μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θεωρείται φαβορί στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος του συνεχίζεται. «Ένας δρόμος δύσκολος, απόκρημνος, αυτός που απομακρύνεται από ευκολίες και ψεύτικα προσχήματα, που συνδυάζει το έθνος και την Ευρώπη, την οικονομική ισχύ και την κοινωνική δικαιοσύνη, το πραγματικό και το ιδεώδες», πρόσθεσε.

Μετά τον επικήδειο, ακολούθησα το προσκλητήριο νεκρών, η Μασσαλιώτιδα και η Ωδή στη Χαρά.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.