Kόλαφος κατά της εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, είναι τα λόγια της Ελίζας Βόζενμπεργκ. Μιλώντας στο «tomanifesto» η ευρωβουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυρία Ιντ Βελντ για μεροληψία ενώ καταγγέλλει ότι ουσιαστικά διαφοροποιήθηκε από το κοινό πόρισμα της Επιτροπής. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν πλήρως με την Επιτροπή, εν αντιθέσει με όσα έγιναν σε άλλες χώρες και επίσης σημειώνει ότι το απόρρητο θα πρέπει να παραμείνει για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Τέλος, υπογραμμίζει –με νόημα– ότι η κυρία Ιντ Βελντ προτού καν διαβάσει κυριακάτικο δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις έσπευσε στα κοινωνικά δίκτυα να το υιοθετήσει.

 

Στον Αλέξανδρο Διαμάντη

 

O πρόεδρος της PEGA είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση παράνομου λογισμικού από τις ελληνικές αρχές. Η εισηγήτρια Σοφί ιντ Βελντ είπε ότι «φεύγουμε με περισσότερα ερωτήματα». Τι από τα δύο ισχύει;

Τόσο ο πρόεδρος όσο και η εισηγήτρια αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής καταλήξαμε σε ένα πόρισμα, σε ένα κοινό σημείο απολογισμού της Επιτροπής μας. Αυτό το οποίο ανέγνωσε –και είναι στη δημοσιότητα– ο πρόεδρος της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωσή της. Να σας πω ότι είχε συμφωνηθεί στα μέλη της Επιτροπής να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η κυρία Ιντ Βελντ ως εισηγήτρια. Παρά ταύτα, όταν πήρε τον λόγο η κυρία Ιντ Βελντ, διαφοροποιήθηκε απόλυτα από το κοινό μας πόρισμα, χωρίς να ενημερώσει από πριν τον πρόεδρο και βεβαίως διαφώνησε ουσιαστικά με τη δήλωση την οποία και η ίδια είχε προσυπογράψει. Γι’ αυτό αντέδρασα και είπα ό,τι είπα, διότι ήταν προσωπικές εκτιμήσεις της, δεν προέκυψαν από την έρευνά μας κατά τη διάρκεια των επαφών μας τόσο με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, όσο και με μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Ουδείς, βέβαια, αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή και αυτό το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος κ. Λέναερς. Την ίδια ώρα, αναπάντητα ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ένα θέμα, αλλά αυτά προφανώς άπτονται του απορρήτου, το οποίο είναι κατοχυρωμένο από την ελληνική νομοθεσία. Πάντως, όλα τα αιτήματα της Επιτροπής, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, έγιναν αποδεκτά για τα πρόσωπα τα οποία θα έπρεπε να συνεργαστούν και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα της Επιτροπής. Επίσης, να σημειωθεί ότι γίνεται πολύ σαφής η διαφορά στην ανακοίνωση, ότι –σε αντίθεση με την Πολωνία και το Ισραήλ– εμείς ως Ελλάδα υπήρξαμε απόλυτα συνεργάσιμοι.

 

Και στη Βουλή αλλά και στην Επιτροπή PEGA ορισμένα στελέχη επικαλέστηκαν το απόρρητο. Θεωρείτε ότι αυτή η πρακτική είναι σωστή;

Το απόρρητο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει όταν ενδεχομένως η αποκάλυψη κάποιων στοιχείων θα μπορούσε να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας. Το γεγονός δε ότι κάποιος που παρακολουθείται δεν είχε το δικαίωμα να ενημερωθεί, είναι κάτι το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και από το Κίνημα Αλλαγής ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη διάταξη είχε δηλώσει παρών. Το να αλλάξει, όμως, να το δούμε. Θυμίζω πάντως ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου γενικά, και συγκεκριμένα να υπάρχουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και όχι ένας, διάταξη που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως, όμως, να απαιτείται και ένα άλλο νομοθετικό όργανο, το οποίο θα διασφαλίζει τον λόγο της άρσης του απορρήτου. Να θυμίσω ότι και ο Γ. Γεραπετρίτης στην Επιτροπή δήλωσε ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα στην οποία θα απαγορευθεί η χρήση παράνομου λογισμικού!

 

Υπήρξε ένα κυριακάτικο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αρκετά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Είμαι βεβαία ότι ο κ. Βαξεβάνης θα αιτιολογήσει στη Δικαιοσύνη την ακρίβεια του ρεπορτάζ του! Αυτό το δημοσίευμα θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και συγκεκριμένα πώς και από πού προκύπτει. Θα πρέπει να εξηγήσει πώς τεκμηριώνονται αυτές οι πληροφορίες και βεβαίως περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να ρίξουν φως στο αν αληθεύει ή όχι. Το «περίεργο» πάντως είναι ότι χθες (σ.σ.: προχθές) το πρωί, στις 10:36 κατ’ ακρίβειαν, έστειλε ένα tweet η κυρία Ιντ Βελντ το οποίο αναφερόταν στο σημερινό δημοσίευμα του κυρίου Βαξεβάνη! Αυτός δεν είναι ο ρόλος μιας αμερόληπτης εισηγήτριας, να τουιτάρει ένα δημοσίευμα το οποίο ούτε έχει προλάβει να διαβάσει, ούτε γνωρίζει τις πηγές του, ούτε έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την εγκυρότητά του. Αυτό δεν σημαίνει αμεροληψία από την εισηγήτρια της Επιτροπής!

 

Στην Ελλάδα υπάρχει πλουραλιστικό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης ή είναι προβληματικό, όπως συχνά καταγγέλλει η αντιπολίτευση; Μπορούμε να μιλάμε για προβλήματα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας;

Το να μιλάμε για πρόβλημα στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αν δεν είναι αστείο, στερείται σοβαρότητας. Εχουμε για παράδειγμα εφημερίδα η οποία δεν είναι μόνο κίτρινος Τύπος, αλλά μπορούμε να πούμε είναι ρυπαρός Τύπος που καθυβρίζει καθημερινά πολιτικές προσωπικότητες και η οποία ουδέποτε έχει εμποδιστεί. Επίσης υπάρχει τρομοκράτης εντός των φυλακών, ο κ. Κουφοντίνας, ο οποίος βαρύνεται με πολυετείς καθείρξεις για ανθρωποκτονίες και έχει αφεθεί να αρθρογραφεί και τα άρθρα του να καταχωρίζονται στον ημερήσιο Τύπο!

 

Βλέπετε ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα όσα έχουν συμβεί σε άλλες χώρες, όπου κυβερνήσεις έχουν παραδεχτεί τη χρήση παράνομου λογισμικού;

Στη χώρα μας όσοι ζητήθηκαν από την Επιτροπή ανταποκρίθηκαν και έδωσαν απαντήσεις. Μας έχει ειπωθεί ότι δεν υπήρξε προθυμία συνεργασίας από αξιωματούχους άλλων χωρών σε αντίθεση με τη δική μας, που μιλάμε για μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Συνεργάστηκαν άπαντες και αυτό το παραδέχεται και η Επιτροπή.