«Οι επιστροφές επιπρόσθετα εγγυώνται και καθορίζουν την επιτυχή εφαρμογή του μεταναστευτικού», τονίζει από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Ειδικότερα, την ανάγκη υπεύθυνης εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης τόνισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η ίση κατανομή βαρών, η πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελούν βραχίονες του νέου μεταναστευτικού συμφώνου, τονίζοντας ότι οι επιστροφές επιπρόσθετα εγγυώνται και καθορίζουν την επιτυχή εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Βόζεμπεργκ υπογράμμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή στάση και αποχή από μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως της Γερμανίας με προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και της Ιταλίας με τη μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία.

Η παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο

Ειδικότερα, στην παρέμβασή της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 τρέχοντος συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της μετανάστευσης υπό το βάρος νέων πρόσφατων πρωτοβουλιών όπως της Γερμανίας με προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και της Ιταλίας με τη μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία.

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι η αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί υπεύθυνη από όλα τα κράτη μέλη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Η ίση κατανομή βαρών, η πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελούν βραχίονες του νέου πακέτου. Οι επιστροφές επιπρόσθετα εγγυώνται και καθορίζουν την επιτυχή εφαρμογή του. Γι’ αυτό οι ηγέτες της Ένωσης ζήτησαν από την Επιτροπή νομοθετική πρόταση άμεσα και τάχιστα για τις επιστροφές και σαφή αναγνώριση των ασφαλών τρίτων χωρών.

Συνάδελφοι,

Απαιτείται από όλους μας ενιαία στάση και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας που πρόσφατα ψηφίσαμε.

Όταν μιλάμε για δίκαιη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οφείλουμε και να το εννοούμε!»

Δείτε την τοποθέτηση