Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μίας νέας αύξησης των ροών μετανάστευσης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις δομές της χώρας, καθώς η πληρότητα στις δομές δεν έχει ξεπεράσει το 50%. 

Όπως σημειώνει ο υπουργός, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο προετοιμάζονται οι Αρχές, πάντως «μέχρι στιγμής αυτό δεν αποτυπώνεται στην πράξη». Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι στην Ελλάδα «δεν θα δούμε ξανά εικόνες Ειδομένης».

Κατηγορηματικός ήταν στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών φύλαξης αναφέροντας πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά ενδέχεται να δημιουργηθούν κάποια προσωρινά κέντρα που θα ισχύει η παραμονή των ατόμων για 48 ώρες, κυρίως στην Ρόδο και την Κρήτη. Τονίζει δε ότι οι λύσεις που προκρίνονται «είναι προσωρινές, ελεγχόμενες, και δεν θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των περιοχών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και τη συνεργασία με τους πολίτες».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει την πολιτική για το μεταναστευτικό βλέποντας τις πιέσεις που δέχονται πάρα πολλές χώρες, εκτιμώντας ότι «αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε ισχύ από το 2016 και περιλαμβάνει επιστροφές, με την Τουρκία να μην τις πραγματοποιεί από το 2019».