Το τερμάτισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της ευρωομάδας Left, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος αντιδρά στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ και ζητάει ανοιχτά και ελεύθερα σύνορα

Καταγγελτικός, έναντι της πολιτικής της Ευρώπης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ήταν ο Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, λέγοντας ότι «υποτάσσεται στις επιταγές της Ακροδεξιάς» και επανέλαβε ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι «η ταφόπλακα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το ανθρώπινο δίκαιο».

Στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Αρβανίτης τόνισε ότι στην πράξη «το νέο Σύμφωνο σημαίνει κλειστά σύνορα, όπως στη Γερμανία σήμερα και σίγουρα σε άλλες χώρες αύριο, αναστολή του δικαιώματος στο άσυλο και στρατόπεδα εκτός ΕΕ, όπως στην Αλβανία, όπου τα δικαιώματα των προσφύγων θα απειλούνται».

Η ανεφάρμοστη πρόταση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε προβληματισμό για τον χαρακτηρισμό ορισμένων χωρών ως «ασφαλών», όπως για παράδειγμα ζητείται να κηρυχθεί η Συρία από την Ιταλία και την Αυστρία προσθέτοντας ότι "δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες, δεν λύνετε το πρόβλημα αλλά ουσιαστικά συμβάλλετε σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, σε μια τεράστια κρίση».

Τέλος κατέληξε ότι για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η λύση είναι «οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης, η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών και η εφαρμογή πολιτικών για την ένταξη των προσφύγων».