Τις ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης πενατετίας επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» και τον δημοσιογράφο Χάρη Παυλίδη.

Ειδικότερα, η κ. Βόζεμπεργκ τονίζει πως η επόμενη πενταετία προβλέπεται να είναι δύσκολη. Η πράσινη μετάβαση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να σχεδιαστεί από το μηδέν, όπως και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που είδαμε ότι απέτυχε. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη, που πλέον έχει μπει στη ζωή μας, θα πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεγμένα.

 Η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι μία πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που την υιοθέτησε η κυρία Φον ντερ Λάιεν και μάλιστα την έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι και η αποστολή μας.

Για την κλιματική αλλαγή

Ειδικότερα, στη συνένετευξη τονίζει πως «Είναι μια δύσκολη πενταετία, κύριε Παυλίδη. Δύσκολη εκ των πραγμάτων, γιατί όπως ξέρετε η ατέντα έχει εμπλουτιστεί με γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία από ένα σημείο και μετά έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα χειρισμού. Μιλάω για την κλιματική αλλαγή που με την πράσινη μετάβαση θα πρέπει να συνδυαστεί σε διαφορετικό πλάνο, να σχεδιαστεί από το μηδέν, όπως επίσης και η κοινή αγροτική πολιτική που είδαμε ότι απέτυχε και φτάσαμε να βλέπουμε τρακτέρ έξω από την πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη που πλέον έχει μπει στη ζωή μας και έχει μπει εκτός από τη βιομηχανία σε όλα τα επίπεδα κοινωνικού βίου και πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεγμένα τα επόμενα πέντε χρόνια. Μιλάμε για την κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική της Άμυνας, μια πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που την υιοθέτησε η κυρία Φον ντερ Λάιεν και μάλιστα την έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Το επιθυμητό χαρτοφυλάκιο της επιτροπής

Μακάρι να έχουμε και ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο ενδεχομένως να πάρουμε πάνω σε αυτό το κοινό, δεν το γνωρίζω, αλλά θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο, παραδείγμα τους χάρη, χαρτοφυλάκιο. Μιλάμε για μια νησιωτική πολιτική και στην ανάγκη της στροφής του ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο. Το εξήγηλε η κυρία Βον ντερ Λάιεν ότι θα εμπλουτίσει κάποιο χαρτοφυλάκιο προφανώς με τα προβλήματα της Μεσόγειου.

Το σχόλιο για ευρωομάδα «Πατριώτες»

Έβαλα έτσι ενδεικτικά κάποια ζητήματα,που είναι και πολύ περισσότερα. Μένει λοιπόν να δούμε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετικά θα μπορέσει να συμπράξει με τις προτάσεις της Επιτροπής με μια ομαλή κατεύθυνση, διότι κάποιοι φοβόντουσαν την αύξηση των ακροδεξιών φωνών, πράγματι είναι ένα πραγματικό γεγονός. Αρκεί να σας πω ότι η τρίτη πολιτική ομάδα είναι οι λεγόμενοι πατριώτες. Είναι ακροδεξία στοιχεία, αλλά είναι και ετερόκλητα. Είναι και κάποιοι κεντροδεξιοί, πιο δεξιοί να το πούμε έτσι. Δεν έχουν χαρτογραφηθεί απολύτως, αλλά είναι μια πολιτική παράδοξη του αντιλόγου. Δεν θα συμπράξει σε δημοκρατικές κατευθύνσεις. Όμως, ευτυχώς, το θετικό στοιχείο είναι ότι όλες αυτές οι φωνές που είναι εμπολίστει κατακερματισμένες, δεν σχηματίζουν πλειοψηφίες. Αυτό φάνηκε από τις πρώτες ψηφοφορίες, ίδιες το περασμένο δεκαπενθήμερο και στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.

Επομένως, είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να συμβάλλουμε προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Ο ρόλος μας, αυτή, είναι και η αποστολή μας.

Δείτε το ηχητικό

🔵 Η επόμενη πενταετία προβλέπεται να είναι δύσκολη. Η πράσινη μετάβαση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να σχεδιαστεί από το μηδέν, όπως και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που είδαμε ότι απέτυχε. Επίσης η τεχνητή νοημοσύνη, που πλέον έχει μπει στη ζωή μας, θα πρέπει να… pic.twitter.com/ViGk0w0mCb

— Eliza Vozemberg MEP (@vozemberg) July 26, 2024