Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου έθεσε εκτός το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στηριζόμενο στο νομικό οπλοστάσιο που η πολιτεία έθεσε προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή κομμάτων ή προσώπων τα οποία συνδέονται ή έχουν καταδικαστέι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου βάζει τέλος, σε ότι αφορά τις εκλογές της 21ης Μαίου στα… όνειρα του Ηλία Κασιδιάρη και των υποστηρικτών του αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους όλους όσοι καταψήφισαν τις τροποποιήσεις, αλλά και αυτούς που επέλεξαν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και το πρωί της Τρίτης επέλεξε να εμμείνει στη θέση του. Μια θέση… δημιουργικής ασάφειας που καταδίκαζε το κόμμα Κασιδιάρη, δήλωνε πως δεν πρέπει να είναι στις εκλογές αλλά ταυτόχρονα:

-Απείχε από τις ψηφοφορίες τόσο σε ότι αφορά την αρχική ρύθμιση όσο και την τροπολογία που κατατέθηκε

-Έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των τροποποιήσεων

-Μετέτρεψε σε προεκλογικό σύνθημα τα όσα υποστήριξε ο πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος και τα οποία επέκριναν συνταγματολόγοι και δικαστικοί λειτουργοί τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και ως προς τους χειρισμούς που έγιναν

-Έκλεισε το μάτι σε ψηφοφόρους και κόμματα της άκρας δεξιάς που βρέθηκαν εκτός εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού οργάνου το οποίο αποφαίνεται ως προς τη νομιμότητα συμμετοχής τους.

Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε σε μια λογική μικροκομματική με στόχο ακόμη και ψήφους από όλους όσοι προερχόμενοι από την άκρα δεξιά θα θελήσουν να «τιμωρήσουν» τη ΝΔ και την κυβέρνηση που προώθησε και από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τις τροποποιήσεις μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος και την επάνοδο  Κασιδιάρη στο πολιτικό προσκήνιο μέσα από κοινοβουλευτικές δράσεις.

Αυτό που επίσης προκάλεσε εντυπώσεις ιδιαίτερα αρνητικές στο χώρο του δημοκρατικού τόξου είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο κόμμα σε ποσοστά δεν υπέβαλε υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο προκειμένου να αναδείξει και με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους το κόμμα Κασιδιάρη δεν πρέπει να κατέβει στις εκλογές.

«Αφού δεν ψηφίσαμε τις τροποποιήσεις» ήταν η δικαιολογία που εκστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν και αυτό δεν θα μπορούσε λογικά να καταστήσει αποτρεπτική μια τέτοια απόφαση και μια τέτοια ενέργεια.

Για τα πρακτικά, υπομνήματα υπέβαλαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Πολυσέλιδα μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ να επιχειρηματολογεί και για το ΕΑΝ το κόμμα του Αναστάσιου Κανελλόπολου, του πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, ο οποίος εμφανίσθηκε να ηγείται ξαφνικά του κόμματος Κασιδιάρη, να αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματός του και εν συνεχεία να το επαναφέρει προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.