Λίγες ώρες μακριά από τη στιγμή που θα γράψει εκλογική ιστορία για τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, θα γίνει ο πρώτος «γαλάζιος» πρωθυπουργός που όχι μόνο θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετία αλλά και θα έχει κερδίσει μια νέα, αυξάνοντας τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. 

Από την ίδρυση του κόμματος, το 1974, κανένας πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν ολοκλήρωσε μια τετραετία.
Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κέρδισε με 54% τις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές, το καλοκαίρι του 1974. Ηταν ένα ποσοστό που θα του εξασφάλιζε μια άνετη τετραετία, αλλά ο «εθνάρχης» επέλεξε να πάει σε εκλογές το 1977 επικαλούμενος την ανάγκη νωπής εντολής για τον χειρισμό του Κυπριακού, της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και των Ελληνοτουρκικών. 

Στις εκλογές του 1977 ήρθε μια μικρότερη αλλά και πάλι άνετη νίκη. Η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε την τετραετία πριν παραδώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1980 και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία για να υπάρξει ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε στις 11 Απριλίου 1990 και έμεινε πρωθυπουργός έως τις 13 Οκτωβρίου 1993. Υποχρεώθηκε να προκηρύξει εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας όταν οι βουλευτές Στέφανος Στεφανόπουλος και Γιώργος Συμπιλίδης ήραν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του λόγω του Μακεδονικού. 

Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να ολοκληρώσει τετραετία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και παρέμεινε πρωθυπουργός για πεντέμισι χρόνια. Η πρώτη του θητεία, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2004, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 με νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η δεύτερη θητεία του ήταν πιο βραχύβια. Η κυβέρνηση του άντεξε δύο χρόνια και ο κ. Καραμανλής έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009. 

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέλαβε την πρωθυπουργία το καλοκαίρι του 2012, όταν η χώρα βρισκόταν στη δίνη των μνημονίων. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 όταν ηττήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές που έγιναν μετά την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.