Σήμερα γίνονται στη γειτονική Τουρκία οι πιο κρίσιμες εκλογές της 20ετίας – τόσο για την πορεία της ίδιας της χώρας όσο και για το πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις σχέσεις της Αγκύρας με τη Δύση και το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό.

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες, που άνοιξαν στις 8:00 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 5:00 το απόγευμα, θα δείξει ποιο είναι το όραμα του μέσου Τούρκου πολίτη.

Συνολικά θα στηθούν 191.885 κάλπες σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη του προέδρου και των βουλευτών, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για πέντε χρόνια.

Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Περίπου 4,9 εκατομμύρια θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη χώρα. Ο αριθμός των φυλακισμένων ψηφοφόρων είναι 53.172.

27176495.jpg



Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μάχη του Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις κάλπες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

kilintsaroglu.jpg



Η τελευταία πριν από τις κάλπες έδειξε προβάδισμα 49,1% Κιλιτσντάρογλου – 46,9% Ερντογάν

Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν –που έπειτα από 20 χρόνια διακυβέρνσησης επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία ως ο απόλυτος σουλτάνος– επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και σε έργα υποδομής, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει αυτά τα έργα προόδου.

Εκτός αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η τουρκική αντιπολίτευση δέχεται εντολές από τη Δύση και ότι θα υποταχθεί στις επιθυμίες δυτικών κρατών στην περίπτωση που αυτή εκλεγεί.

Τι θα άλλαζε στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση με μια ήττα Ερντογάν

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο-παρέμβαση η «Süddeutsche Zeitung» υποστηρίζει ότι μία ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα για μία νέα αρχή: «Η Τουρκία δεν βρίσκεται στη Λατινική Αμερική, αλλά σε ένα νευραλγικό σημείο του παγκόσμιου χάρτη, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτή είναι η μοίρα της. Είναι μία χώρα μουσουλμανική. Στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν πολλοί εξέφραζαν την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συνδυάσει το Ισλάμ με τη Δημοκρατία. Μετά τις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί, το καλοκαίρι του 2013, η ελπίδα αποδείχθηκε μάταιη. Στις γειτονικές χώρες η Αραβική Άνοιξη είχε ήδη αποτύχει, στη Δύση εδραιωνόταν η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η Δημοκρατία στην Ανατολή. Και τώρα; Η μουσουλμανική Τουρκία διεξάγει ελεύθερες εκλογές και δεν αποκλείεται να στείλει τον πρόεδρό της στη σύνταξη.Το τέλος του Ερντογάν θα ήταν μία ευκαιρία, όχι μόνο για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για όλους εκείνους στη Μέση Ανατολή που ονειρεύονται να επιλέξουν κάποτε οι ίδιοι την κυβέρνησή τους. Θα σηματοδοτούσε μία αλλαγή εποχής – στην καλύτερη περίπτωση, μία νέα αρχή. Για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή».

«Επιστροφή στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος του περιοδικού «DER SPIEGEL» για την πιθανή «αλλαγή φρουράς» στην Άγκυρα


Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ο (Κεμάλ) Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να διορθώσει την πολιτική του Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στο «SPIEGEL» έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως αναπόσπαστο μέρος της Δύσης. Ο Κιλιτσντάρογλου μάλλον θα εφήρμοζε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα. Η ΕΕ θα μπορούσε να ανταποδώσει αίροντας την υποχρέωση για έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες (που επισκέπτονται την Ευρώπη) και αρχίζοντας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Άγκυρας για εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης. Δεν αποκλείεται ακόμη και αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ».

Με πληροφορίες απο: skai.grAnadolu Agency