Η… απειλή Τσακαλώτου ότι θα διαπραγματεύονται όπως το 2015, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, μόνο τυχαία δεν ήταν. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταθέσει άλλο μεσοπρόθεσμο είναι αποκαλυπτική. Και φέρνει στο νου την κορυφαία αναφορά του «εθνικού διαπραγματευτή» ότι στην Ελλάδα θα χτυπάνε τα νταούλια και οι αγορές θα… χορεύουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί διεθνείς συμβάσεις κυρίως όμως διμερείς, αμυντικού περιεχομένου, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα και την αναβαθμίζουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό.

Έχει δηλώσει ακόμη πως τις πρώτες 50 ημέρες θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που, αν ποτέ εφαρμοσθούν, θα τινάξουν στον αέρα την οικονομία της χώρας. Η αναφορά του στην κατάθεση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν εξέπληξε κανέναν στην Ελλάδα.

Με μια διαφορά: το μεσοπρόθεσμο δεν το καταθέτει κανείς στην ΕΕ προς ενημέρωση αλλά προς… έγκριση. Εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας που, εκτός από το ατού της οικονομίας διαθέτει και αυτό του διαπραγματευτή, προχωρήσει σε παρέμβαση ανάλογη με αυτή που θα οδηγούσε τις αγορές να χορεύουν στο ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ρυθμό που τελικά έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, υποχρεώθηκε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που κόστισε πάνω από 100 δισ. Ευρώ και οδήγησε στην πιο ακραία μορφή υπερφορολόγησης που γνώρισαν οι πολίτες και στην πιο ακραία «αφαίμαξη» της μεσαίας τάξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε μια έκτακτη συνέντευξη για να μιλήσει και πάλι για το οικονομικό του πρόγραμμα, αυτό που αρνείται να κοστολογήσει , αφού αυτό το έχουν κάνει οι.. ειδικοί του ΣΥΡΙΖΑ (που είχαν κοστολογήσει και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το 2014), αλλά και να καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία πως δεν έχουν κοστολογήσει το δικό τους πρόγραμμα.

Και τι είπε; Ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν αντιστοιχεί στο μεσοπρόθεσμο και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει πράξη αυτά που δηλώνει. Ενώ για το δικό του πρόγραμμα βρήκε τη λύση της κατάθεσης νέου μεσοπρόθεσμου.

Και μίλησε για αλήθειες. Η μόνη αλήθεια όμως είναι πως η έκτακτη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (πλαισιωμένου από τα στελέχη που βγάζει μπροστά για να μοιραστεί μαζί τους την ευθύνη της νέας ήττας συν την Αθηνά Λινού) έγινε για δύο λόγους.

1. Για να δώσει έμφαση στο θέμα του πρώην πλέον υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού (παρουσία της Αθηνάς Λινού που προχθές δήλωσε ότι το ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη δεν πήγε διότι η 19χρονη που έχασε τελικά τη ζωή της ήταν Ρομά) και να στήσει αφήγημα γύρω από την Υγεία.

2. Για να πλήξει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό του οι πολίτες. Εμπιστοσύνη που εδράζεται αφενός στη διαχείριση των κρίσεων και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, αφετέρου (και κυρίως) στο γεγονός πως κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τομέα της συνέπειας είναι κυρίαρχος, όπως και σε όλους τους άλλους αναφορικά με την καταλληλότητά του για πρωθυπουργός σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνέπεια όμως λόγων και πράξεων είναι καταλυτικά υπέρ του. Και σε μια εκλογική μάχη αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι κατά πόσο ένας πολιτικός αρχηγός που διεκδικεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας είναι συνεπής.

Άλλωστε και στις 21 Μαΐου αυτό οδήγησε στην αύξηση των ποσοστών της ΝΔ και στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ…