Τρείς δημοσκοπήσεις, που είδαν την Πέμπτη το βράδυ το φως της δημοσιότητας από τα κεντρικά δελτία των ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, Star και Alpha, αποτυπώνουν το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και τη διαφορά στα όρια αυτής που καταγράφηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Παράλληλα δίνουν επτακομματική Βουλή αν και τα όρια αναφορικά με την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΝΙΚΗ είναι λεπτά ως προς το 3% που απαιτείται.

Στις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse, GPO και Alco η Νέα Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη  δείχνει να διατηρεί τη δυναμική της και μάλιστα να έχει περιθώρια αύξησης των ποσοστών της με ανώτατο όριο το 43% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα όρια του 20% με τις περισσότερες ενδείξεις να δίνουν την εικόνα πως το όριο αυτό μάλλον θα χαθεί την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει δυναμική τόση όση απαιτείται για να ξεπεράσει το 13% ώστε να δικαιωθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης που ζητά να ανατεθεί στον ίδιο και το κόμμα του ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

Οι τρείς νέες αυτές δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν αλλαγές στα δεδομένα και τρεις ημέρες πριν τις εκλογές δίνουν τη κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι ψηφοφόροι που σημειωτέον λένε «Όχι» σε μια νέα εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το 40% και μάλιστα δύναται και να το αυξήσει ώστε να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Αυτό βέβαια συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή και με την επανάληψη των συσχετισμών που καταγράφηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

Από την άλλη, αν επιβεβαιωθούν τα όρια εντός των οποίων κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, τότε η συντριβή αποφεύγεται. Όμως χάνοντας το όριο του 20% η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που θα βγουν στο προσκήνιο μετά τις εκλογές και συνδέονται με εσωκομματικές εξελίξεις. Πού περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται τις τελευταίες να στέλνει μηνύματα ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την αρχηγία του κόμματος.

Η μάχη των μικρών

Αυτό που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή είναι το… μέλλον των μικρών κομμάτων. Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ κινούνται οριακά πάνω από το 3%. Έτσι το ενδεχόμενο να βρεθούν και εκτός Βουλής δεν αποκλείεται. Εν τούτοις οι δημοσκόποι καταγράφοντας τους μέσους όρους αναφέρουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει προβλήματα. Μικρότερα μεν από τα άλλα δύο κόμματα αλλά δεν παύει να τίθεται θέμα ως προς το κοινοβουλευτικό της… μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του κόμματος Σπαρτιάτες που στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης και το οποίο εμφανίζει μια δυναμική αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως δύσκολα θα μπει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό που διαμορφώνεται τρεις ημέρες πριν τις εκλογές δείχνει επανάληψη των συσχετισμών που καταγράφηκαν στις 21 Μαΐου και επιβεβαιώνει πως οι ψηφοφόροι δεν «τσίμπησαν» στα νέα αφηγήματα που, χωρίς στρατηγικό σχέδιο, επιχείρησε να ρίξει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε επί της ουσίας επανέλαβε με λίγο διαφορετικό τρόπο την καταστροφολογία και τον λαϊκισμό της περιόδου πριν τις πρώτες κάλπες.