Η αύξηση των μισθών αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κεντρικός στόχος αλλά και το προσωπικό μέτρο, όπως είπε, με το οποίο θα κρίνει την επιτυχία μια δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Άλλωστε, ο ίδιος έχει βάλει στο κάδρο των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών, ανάμεσα σε άλλα με την ενίσχυση του εισοδήματος τους, την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, όπως υγεία και παιδεία.
Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας αναγνωρίσει ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ, κάτι που, όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς δεν καθορίζεται με υπουργική απόφαση ή νόμο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας, αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου.
Σημειώνεται ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.040 στα 1.200 ευρώ, ενώ ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, οι απολαβές είναι σημαντικά υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη χθεσινή συνέντευξή που παραχώρησε στο Mega, τόνισε μεταξύ άλλων και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό είπε ότι μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Οι δε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για όσους έχουν παιδί. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/24 αύξηση 50 ευρώ ανεξαρτήτως του τι άλλο θα γίνει στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων, αλλά αντίθετα περαιτέρω μειώσεις. Όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση. «Στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας, το δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση, την προσωρινή μείωση του Φ.Π.Α. δεν την προκρίνω, διότι πιστεύω ότι δεν θα περνούσε καθόλου στην τελική τιμή. Αυτό δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν. Θα στηρίζαμε ουσιαστικά την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι τον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, θα ήμασταν αντιμέτωποι με το πρόβλημα ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή αυτή τη μείωση να την καταργήσουμε γεγονός που θα ανέβαζε τις τιμές», σημείωσε.
Στις προθέσεις για τη νέα θητεία είναι να δωθούν αυξήσεις και στις συντάξεις. «Επειδή πιστεύω ότι η οικονομία θα πάει καλά και φέτος, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πάλι μια δυνατότητα, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των συνταξιούχων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, σχεδόν 8%.