Στον… βυθό βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ο επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, Γιάννης Λούλης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ανεκτίμητο» για το κόμμα της Κουμουνδούρου. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμά πως δεν έχει «εύρος» για να δώσει κάτι παραπάνω.

Ο Γιάννης Λούλης συντάσσεται με όλους όσοι υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι το… ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ουσιαστικά φταίει το… κόμμα για τη συντριβή. Και εκτιμά πως αν αλλάξει νοοτροπία, αν στρίψει το τιμόνι προς την κεντροαριστερά, αφήνοντας τις διαρκείς επικλήσεις της Αριστεράς, θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο.

Αν και ο ίδιος δήλωνε μετά την τραγωδία των Τεμπών πως δημιουργείται ένα νέο πεδίο, καθώς και ότι στις πρώτες κάλπες οι διαφορές θα ήταν μικρές, αφού ο Τσίπρας είχε ένα άλλο προφίλ, σήμερα υποστηρίζει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που μπορεί να κάνει αλλαγές στο κόμμα για να διαμορφωθεί ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Επικαλείται δε τις δύο εκλογικές του νίκες, τη στιγμή που μετά την 25η Ιουνίου θα μετρά 6 συνεχείς ήττες, με τις τελευταίες να έχουν τη μορφή πανωλεθρίας, παρότι είχε πάρει ο ίδιος πάνω του την προεκλογική εκστρατεία.

Τα… ταλέντα του Τσίπρα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γιάννης Λούλης δήλωσε ότι «ο Τσίπρας μπορεί να δώσει πράγματα. Αφού καταλαγιάσουν αυτά, “απορροφήσουν” τα αποτελέσματα και αρχίσουν να δρομολογούν έναν ανοιχτό ΣΥΡΙΖΑ που θα θυμίζει κεντροαριστερό κόμμα. Δεν είναι μόνο κουρασμένο πια, αλλά και αυτή η έννοια, Αριστερά, είμαστε η Αριστερά, είμαστε η Αριστερά είναι κάτι συμπνυκνωτικό. Η Νέα Δημοκρατία λέει, είμαστε η δεξιά;»

Υποστήριξε δε ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ίδιο το πολιτικό σύστημα τονίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αρχίσει να συνέρχεται και εκείνο το οποίο είναι βέβαιον πλέον είναι ότι πρέπει να αλλάξει η εικόνα. Δηλαδή είναι καιρός να καταλάβουν πια ότι αυτό το αριστερά και αριστερά και αριστερά πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαφώς πιο πολυσυλλεκτικό στην προσέγγισή του. Ένα διάστημα μπορούσε να το κάνει, ήταν ιδιάζουσες συνθήκες. Τώρα αυτό σημαίνει κατήφορο και πλέον να μην μπορεί να μετακινηθεί από τον κατήφορο αυτό».

Και συνέχισε λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία έχει αντιμετωπίσει κι αυτή μεγάλες κρίσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, ποτέ δεν βρέθηκε σε μία θέση σχεδόν απόλυτης κατολίσθησης που βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε, αυτό δεν είναι ίσως παράδοξο γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει μια μακρά ιστορία από πίσω της, άρα έχει και ένα κοινό το οποίο τη στηρίζει. Έχει μια σπονδυλική στήλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια καινούργια σπονδυλική στήλη. Ήταν ένα μικρό κόμμα. Αυτήν τη σπονδυλική στήλη όμως δεν την προφύλαξε. Όφειλε να την προφυλάξει, με την έννοια να καταλάβει ότι είναι εύθραυστη αυτή την οποία είχε και κατάφερε να ξεπεράσει ορισμένες κρίσεις, αλλά τώρα έχει φτάσει πλέον στο νυν και αεί και οφείλει πλέον να αλλάξει συθέμελα την εικόνα».

«Αν την αλλάξει έχει ελπίδες», τόνισε ο κ. Λούλης και υποστήριξε πως εάν δεν την αλλάξει θα είναι ένα κόμμα βυθισμένο χαμηλά, το οποίο δεν θα είναι πραγματικά ανταγωνιστικό, δηλαδή θα είναι ανησυχητικό και για ένα πολιτικό σύστημα πλέον που είναι λειψό, καθώς άλλο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλά ποσοστά.

«Ο Τσίπρας είχε και πολλά προσόντα και πιθανότατα τα έχει ακόμα. Δεν μπορεί να τα βγάλει προς τα έξω τώρα γιατί είναι και αυτός εξαιρετικά πιεσμένος, αλλά έχει κάποια προσόντα, αναντίλεκτα δεν είναι τυχαίο το ότι κέρδισε δύο εκλογικές μάχες και ήταν ένα κόμμα πολύ μικρό που έφτασε εκεί που έφτασε» ανέφερε σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός».

Πρόσθεσε δε ότι «ο Τσίπρας είναι ανεκτίμητος για το κόμμα του. Έχει ένα μεγάλο ταλέντο. Δεν είναι τυχαία αυτά τα οποία πέτυχε στις προηγούμενες εκλογές. Έχει και ορισμένα κραυγαλέα ελαττώματα, επιπόλαιες αντιδράσεις, βιαστικές, που δεν είναι σταθμισμένες. Αλλά αυτά ξεπερνιούνται εάν χτιστεί κάτι καινούργιο. Και για τον ίδιο είναι σημαντικό».

Ο Ανδρουλάκης

Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναβρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λούλης απάντησε πως για να συμβεί αυτό, είναι δεδομένες οι συγκυρίες που απαιτούνται, γι’ αυτό είναι δεδομένες και πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει μία ηγετική προσωπικότητα η οποία να έχει εύρος.

«Αυτήν τη στιγμή δεν το διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Τον έχω αποκαλέσει the new kid in town. Πράγματι βγήκε γιατί ήταν ό,τι πιο φρέσκο, δεν θέλανε και οι οπαδοί του κόμματος αυτού και τα μέλη του να βγάλουν κάποιον ήδη δοκιμασμένο. Θέλανε κάτι καινούργιο. Αυτό το καινούργιο δεν νομίζω ότι μπορεί να του δώσει τόσο μεγάλο εύρος. Από την άλλη πλευρά, πολλά εξαρτώνται και από το τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε καταλήγοντας ο κ. Λούλης.