Χρήσιμες διευκρινήσεις και χρηστικές πληροφορίες για τις επόμενες εθνικές εκλογές έκανε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές θα γίνει εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να βάζουν σταυρό δίπλα στα ονόματα υποψηφίων.

Όχι σταυρούς στα ψηφοδέλτια

«Δεν θα θεωρηθεί άκυρο το ψηφοδέλτιο εαν υπάρχει σταυροδοσία, κατά την ερμηνεία του νόμου. Όμως, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου και της εφορευτικής επιτροπής να κρίνει εάν υπάρχει κάποιο σημάδι που να θεωρηθεί ότι βγάζει άκυρο το ψηφοδέλτιο», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι δεν θα μπαίνει σταυρός ούτε σε ψηφοδέλτια κομμάτων που για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου και πως σε όλα θα ισχύσει η εκλογή με λίστα, με βάσει την σειρά των ονομάτων των υποψηφίων που θα ορίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει τα ονόματα να αναφέρονται στα ψηφοδέλτια και να μην υπάρχει μόνο το έμβλημα και το όνομα του κόμματος, ώστε οι ψηφοφόροι να ξέρουν με ακρίβεια ποιοι θα εκλεγούν ανάλογα με τις ψήφους τους, ώστε να πάρουν την τελική απόφαση τους.

Ενισχύεται το εκλογικό σώμα των αποδήμων

Αυξήση παρατηρείται και στο εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφού σύμφωνα με τα στοιχεία όσων ενεγράφησαν τις τελευταίες εβδομάδες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εκλογέων θα αυξηθεί κατά περίπου 7.000.

Διευκρίνισε δε πως «όσοι από τους εγγεγραμμένους θα είναι στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, μπορούν μέχρι τις 26 Μαΐου τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), να αναστείλουν την συμμετοχή τους στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων και να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Ερχεται ξεσκόνισμα εκλογικών καταλόγων


Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων προανήγγειλε, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ αναφέροντας ότι στους καταλόγους «έχουμε 60.000 άτομα άνω των 110 ετών και 15.000 εγγεγραμμένους ηλικίας άνω των 115 ετών. Συνολικά είναι 179.000 οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους που είναι πάνω από 100 ετών. Δεν είναι τόσοι, αλλά δεν είναι και λίγοι όσοι είναι εν ζωή. Θα κάνουμε πρόταση στην Κυβέρνηση να μειωθεί το όριο των 116 ετών, μετά το οποίο διαγράφεται κάποιος από τους εκλογικούς καταλόγους».

Για την μη εκκαθάριση των καταλόγων είπε πως «εάν δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη θανάτου, δεν μπορεί κανείς να διαγράψει κάποιον από τον εκλογικό κατάλογο ούτε το Υπ. Εσωτερικών ούτε ο Δήμος. Οι περισσότερες είναι παλιές περιπτώσεις, ενώ πολλές αφορούν πολίτες που απεβίωσαν στο εξωτερικό και δεν έχει γίνει ενημέρωση των Αρχών στην Ελλάδα. Εφόσον υπάρξει ληξιαρχική πράξη θανάτου, αυτόματα διαγράφεται κάποιος από τους καταλόγους. Η λίστα του ληξιαρχείου είναι ο εκλογικός κατάλογος»