Το δίλημμα «γκάζι ή φρένο» έβαλε ο Γιάννης Οικονόμου για τις εκλογές, μιλώντας για τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν στην προεκλογική περίοδο. 

«Υπάρχουν δύο δυναμικές: η μια από την πλευρά της αντιπολίτευσης όπου θεοποιούν το φρένο, λένε ''ψηφίστε μας για φρένο'' και η λογική για το γκάζι, για να τρέξει η χώρα μπροστά. Εμείς λέμε η χώρα πρέπει να τρέξει μπροστά, με σεβασμό στην κοινωνία, στον πολίτη, στα ζητούμενά του, στην ψήφο του, στην κριτική του» είπε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, και επανέλαβε αυτό που έχει επισημάνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η κάλπη είναι άδεια και ξεκινάμε με μετριοπάθεια και απόλυτο σεβασμό στους πολίτες». 

«Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος. Ένας από τους λόγους που το ποσοστό μας ήταν μεγάλο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι κατηγορηθήκαμε για το αντίθετο και παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιδορήθηκε, υβρίστηκε, κατηγορήθηκε, δέχθηκε σκληρή κριτική κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, δεν χάσαμε ποτέ το μέτρο και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί αυτό» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. 

«Ο κόσμος είδε έναν άνθρωπο που ξέρει που θέλει να πάει τη χώρα» 

«Όταν δεν χάνεις το μέτρο τέσσερα χρόνια, δεν μπορείς να το χάσεις, τώρα, μπροστά στην πιο υπεύθυνη κάλπη, που θα κρίνει την επόμενη μέρα. Ο κόσμος μας ψήφισε κυρίως για την μετριοπάθεια, το σεβασμό στον πολίτη, την προσήλωση στο πρόγραμμα μας και την προοπτική για το μέλλον» σημείωσε, και περιέγραψε την εμπειρία του στη Φθιώτιδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Προκύπτει η διαπίστωση της μεγάλης διάστασης ανάμεσα στα ζητήματα της επικαιρότητας και τα πραγματικά διακυβεύματα για τον κόσμο. Ο κόσμος λέει ότι περιπλανηθήκαμε πάνω από δέκα χρόνια, δώδεκα, σε πολύ φουρτουνιασμένες θάλασσες και είδαμε έναν άνθρωπο που ξέρει που θέλει να πάει την χώρα και τον τρόπο για να την πάει» είπε ο κ. Οικονόμου. 

Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός άλλαξε το υπόδειγμα με το οποίο σκέφτεται η ελληνική κοινωνία. Δείτε τα αποτελέσματα, πώς ψήφισαν οι πολίτες στο Πέραμα, στη δυτική Αθήνα, σε λαϊκές συνοικίες σε περιοχές της επαρχιακής Ελλάδας, πώς ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες που είναι στο ξεκίνημα της ζωής τους και θέλουν μια κυβέρνηση που να τους επιτρέψει να διεκδικήσουν, ανάλογα με τις δεξιότητες τους, την προκοπή τους σε μια χώρα ασφαλή» και πρόσθεσε: «η Νέα Δημοκρατία σε αυτήν την πρώτη τετραετία πέτυχε να είναι συνεπής σε μια σειρά από παραδοσιακά αξιακά της στοιχεία: την παράδοση, τον πατριωτισμό, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις σχέσεις με τα ταυτοτικά ζητήματα του κόσμου της ελληνικής κεντροδεξιάς -είναι σημαντικό αυτό- και ταυτόχρονα με τις πολιτικές της να δείξει ότι κατανοεί τον κόσμο. Ένα μεγάλο συμπεριληπτικό κόμμα για κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε άνθρωπο ο οποίος θέλει να ζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, να διεκδικεί τα δικαιώματά του και τις ευκαιρίες του για να προχωρά». 

Η αναθεώρηση του συντάγματος επιβάλλει συναινέσεις 

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι «η ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος, που είναι ανάγκη αλλαγής εκσυγχρονισμού της χώρας σε μια σειρά από ζητήματα, εκ των πραγμάτων επιβάλλει συναινέσεις, ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ό,τι και να γίνει στις εκλογές, όσες έδρες και να πάρουμε, αν θέλουμε η χώρα να απαλλαγεί από ρυθμίσεις που το σύνταγμα επιβάλλει για μια σειρά από λόγους νοοτροπίας, αυτό είναι θέμα ευρύτερων συναινέσεων». 

Τέλος ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «επειδή στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε για τη κυβέρνηση, την προοπτική, την επόμενη μέρα που θέλουμε για τη χώρα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Να επενδύσουμε σε αυτό που νομίζω ότι μας έδωσε τη μεγάλη νίκη σε αυτές τις εκλογές, στοχοπροσηλωμένοι στη πρόταση μας για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας. Αν μια φορά μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στις εκλογές ψηφίζουμε και για την αντιπολίτευση -θεσμικός ο ρόλος της στη δημοκρατία- δέκα φορές το διακύβευμα των εκλογών είναι η κυβέρνηση. Στις εκλογές ψηφίζουμε κυρίως για την κυβέρνηση. Ψηφίζουμε για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη τετραετία, για το ποιο θα είναι το μέλλον μας έως το 2027, ενδεχομένως και αργότερα. Ψηφίζουμε για μια κοινωνία αξιοπρέπειας και προκοπής, για πολιτικό πραγματισμό. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα και αυτό θα κριθεί κυρίως στις εκλογές».