Στη λογική των ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και στην αναζήτηση ενός… τρίτου δρόμου εξακολουθεί να βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης που ακόμη και για το μείζονος σημασίας θέμα που έχει ανακύψει με τη στάση των μουσουλμάνων υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δηλώσει ότι πρέπει να «τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας θέματα».

Κάνοντας λόγο για «διχαστικό πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να πάρει θέση για οτιδήποτε συμβαίνει και να «πετά πέτρες» προς τις άλλες πλευρές, ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει ψηφοφόρους για να αυξήσει τα ποσοστά του που δείχνουν καθηλωμένα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Από την Κρήτη των αγώνων για τη Δημοκρατία στέλνω ένα μήνυμα: ας τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας θέματα» είπε από το Ηράκλειο της Κρήτης και χαρακτήρισε «επικίνδυνα τα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα» για να τονίσει πως «έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο που περιφρουρεί τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι τα εργαλειοποιεί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Και αφού υποστήριξε πως «όλοι οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης, είτε χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμιά ξένη παρέμβαση σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας από τρίτες δυνάμεις» για να… ισοφαρίσει πρόσθεσε πως «πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να δείχνουμε αξιοπιστία, σεβασμό και όχι τον λόγο που ακούσαμε από τα χείλη της κ. Μπακογιάννη να μιλάει σε ένα χωριό της Ροδόπης λες και είμαστε στο '50 και το '60».

Και στο σημείο αυτό πέταξε και μια… δεξιά κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματισμό της Δεξιάς τον οποίο δεν τον ανεχόμαστε, τον καταγγέλλουμε και δεν υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα» αλλά και έναν… Ανδρέα Παπανδρέου υποστηρίζοντας πως «εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε αυτοί που μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου γκρεμίσαμε τις μπάρες το 1995, εμείς είμαστε το κόμμα που με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου κάναμε τον νόμο του πέντε τοις χιλίοις και μπήκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια εκατοντάδες Έλληνες μουσουλμάνοι και μέσα σε 20 χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί οι επιστήμονες στην Κομοτηνή».

Επί της ουσίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες και να τοποθετείται χωρίς να… παίρνει θέση, κινούμενος όμως στη βάση του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις αναφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τις επικρίσεις για τη στάση υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.