Η ECB βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα του να αυξήσει ή όχι τα επιτόκια για δέκατη συνεχόμενη φορά. Από τον Ιούλιο του 2022 και μετά, η ECB έχει αυξήσει εννιά φορές τα επιτόκια της, ανεβαίνοντας από το 0.50% στο 4.50% μέσα σε ακριβώς δώδεκα μήνες. Από την αρχή, το σκεπτικό της ECB ήταν πως η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα απαραίτητο μέτρο ώστε να καταπολεμηθεί ο ιστορικά υψηλός - και χρονικά παρατεταμένος - πληθωρισμός, ο οποίος ταλαιπωρεί την ευρωζώνη ήδη από την πανδημία, και ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση απέδωσε σε έναν σημαντικό βαθμό, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2022 βρισκόταν στο 8.9%, ενώ σήμερα υπολογίζεται στο 5.3%. Ακριβώς την ίδια προσέγγιση ακολούθησε και η αμερικανική FED, η οποία αύξησε τα επιτόκια της έντεκα συνεχόμενες φορές, πετυχαίνοντας να την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το 8.3% στο 3.2%. Τόσο η ECB, όσο και η FED σκοπεύουν να φέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, παρότι η αύξηση των επιτοκίων δε μπορεί να διαιωνίζεται - καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης - η ECΒ εξετάζει ακόμα μία αύξηση, παρότι το πάγωμα του Ιουλίου φαινόταν πως θα ήταν το τελευταίο. Μπροστά στην απόφαση αυτής της εβδομάδας, οι απόψεις εντός της ECB διίστανται, ενώ οι πιέσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Από τη μία, οι υποστηρικτές μιας ακόμα αύξησης θεωρούν πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, θεωρώντας παράλληλα πως οι ειδικές συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δικαιολογούν ακόμα μια αύξηση των επιτοκίων. Από την άλλη, οι επικριτές μιας τέτοιας απόφασης πιστεύουν πως οι παρατεταμένες αυξήσεις τείνουν να μετατραπούν σε συστημικό φαινόμενο, κάτι που, πρώτον, μειώνει την αποτελεσματικότητα τους, και δεύτερον, επηρεάζει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, καθώς αυξάνονται τα επενδυτικά κόστη. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα παραμείνουν για ακόμα μια φορά ανεπηρέαστοι από μια ενδεχόμενη αύξηση, καθώς τα επιτόκια τους θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάιο.