Το επίμαχο ζήτημα στην υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων, έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι η πλήρης σύνθεση της ομάδας των ηθικών αυτουργών. Η δικογραφία της υπόθεσης προϊδεάζει για μία ηγετική ομάδα με οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού καθώς επίσης και στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του ερασιτεχνικού «ερυθρόλευκου» σωματείου. Με βάση μάλιστα τις έρευνες των αρχών αναμένονται άμεσα εξελίξεις και νέες συλλήψεις.
Οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν συγκροτήσει –τουλάχιστον από τις αρχές του 2019– εγκληματική οργάνωση, η οποία βρίσκεται πίσω από εκρήξεις και εμπρησμούς, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, ανθρωποκτονίες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες και εκβιασμούς. Η... πλούσια εγκληματική ατζέντα των χούλιγκαν αποδίδεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, σε οπαδικά κίνητρα. Κατά τις έρευνες, ωστόσο, έχουν εντοπιστεί και οικονομικά οφέλη από τη δράση αρκετών μελών της οργάνωσης, ενώ ηγετικά μέλη εμφανίζονται να έχουν εργασιακή σχέση «ακόμη και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία» σε διάφορους οργανισμούς του Πειραιά.. Οπως και να έχει, αξιοποιώντας και τις μαρτυρικές καταθέσεις, καθίσταται απολύτως προφανές ότι χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των συγκεκριμένων «αξιωματούχων» του Ολυμπιακού, η εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Με ερυθρόλευκο «διαβατήριο»
Αρχηγικά στελέχη των χούλιγκαν, όπως ο Α.Ι., ο Μ.Δ., εισέρχονται στα γήπεδα και στον αγωνιστικό χώρο ως «SLO» της ΠΑΕ Ολυμπιακός με διαπιστεύσεις, που έχουν λάβει από τη Super League, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΠΑΕ, που υπογράφεται μάλιστα από υψηλόβαθμο στέλεχός της. Παράλληλα, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν τις διαπιστεύσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δημιούργησαν επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, δίνοντας το σύνθημα στους «μικρούς» της οργάνωσης να κάνουν «έφοδο» στον αγωνιστικό χώρο.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ στις 23/04/2023 στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Α.Ι., έκανε σήμα στα μέλη της οργάνωσης από τις Θύρες 6 και 7 του γηπέδου να εισέλθουν στο γήπεδο και να προκαλέσουν επεισόδια σε βάρος των αστυνομικών. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο, στις 03/12/2023, όπου κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός φέρεται να φρόντισε να διευκολύνει την είσοδο των χούλιγκαν στον αγωνιστικό χώρο ανοίγοντας την πόρτα στις κερκίδες. Πάγια πρακτική του ηγετικού πυρήνα των χούλιγκαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν να προμηθεύονται προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τις οποίες είτε μοίραζαν σαν «τυράκι» για κάποια μικρή ή μεγάλη ανομία, είτε τις πουλούσαν σε άλλους.
Το προφίλ της ηγετικής ομάδας
Πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για την οργάνωση των επιθέσεων στου Ρέντη, ηθική αυτουργία στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού και για εγκληματική οργάνωση που ως «μετακινούμενος στρατός» συμμετείχε σε τουλάχιστον 10 περιστατικά ακραίας βίας σε αθλητικούς χώρους, σε Γιάννενα, Βόλο, Λαμία, Αττική, Μαλακάσα, Ιλιον, Νέα Φιλαδέλφεια, Κρήτη και Τρίπολη. Με βάση το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο Α.Ι. εργάζεται από το 2018 στην εταιρία RED STORE ΕΠΕ, που είναι η μπουτίκ του Ολυμπιακού. Ο Π.Θ. εργάζεται από τον Ιούνιο του 2022 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι Μ.Δ. και Κ.Π. από 01/06/2022 εργάζονται στον δήμο Πειραιά. Οι Χ.Μ. και Χ.Ι. εργάστηκαν για ένα δίμηνο, το 2023, στον δήμο Πειραιά. Ενώ ο Χ.Μ. εργαζόταν στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό από 06/04/2020 έως 07/12/2023, δηλαδή μέχρι την ημέρα που τραυματίστηκε θανάσιμα ο Λυγγερίδης.
Η επίθεση στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ήταν προγραμματισμένα «αντίποινα» για όσα είχαν προηγηθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο 40χρονος «Ιωσήφ» ή «Κοντός», αρχηγικό στέλεχος της «Θύρας 7» του Ολυμπιακού, φαίνεται να ήταν ο βασικός οργανωτής των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού. «Πάμε να τους καθαρίσουμε, να τους τελειώσουμε», ήταν το σύνθημα που έλεγε ο «αρχηγός» εννοώντας τους αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στου Ρέντη.
Ο 27χρονος «ΟΜΛΕ», μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος «αρχηγός» συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, ήταν αυτός που διαβίβασε τις εντολές της επίθεσης και εξασφάλισε ενισχύσεις. Μάλιστα φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε τη μοιραία φωτοβολίδα στον 18χρονο που ομολόγησε πως χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό. Ενας 36χρονος, με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», ήταν ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες για τη συμπλοκή τον Απρίλιο του 2024 στο στάδιο Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο εσωτερικής διαμάχης, και δύο 31χρονοι, ο «Shark-Καρχαρίας», γνωστός συνδεσμίτης του Κορυδαλλού, και ο «Κόκος», ο οποίος είχε συλληφθεί το 2013 για τέσσερις ρατσιστικές επιθέσεις. Οι τρεις τελευταίοι έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις «ομάδες κρούσης», διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη, καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Καταθέσεις κομβικής σημασίας
Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υπάρχουν και στη δικογραφία της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Ηδη κατέθεσαν, διαφώτισαν σημαντικά την υπόθεση και διευκόλυναν το έργο των αρχών. Το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έκανε πρεμιέρα σε ποδοσφαιρική δικογραφία το 2011. Στο Koriopolis οι αρχές θεώρησαν απολύτως αξιόπιστο έναν πληροφοριοδότη για στημένα ματς και τον κατέστησαν προστατευόμενο μάρτυρα. Με ψευδώνυμο κατέθεσε σοβαρά στοιχεία για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων αγώνων στη Super League 2. Η πραγματική ταυτότητα του μάρτυρα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.
Το 2014 η δικογραφία του Noor 1, όπου υπήρχε ποδοσφαιρική εμπλοκή, εμφανίζει επίσης προστατευόμενο μάρτυρα. Οι πληροφορίες του οδηγούν στον εντοπισμό 2,1 τόνων ηρωίνης και στέλνουν στη φυλακή 23 άτομα. Ο μάρτυρας εισέπραξε ένα μέρος της αμοιβής του από την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιος είναι. Δώδεκα μάρτυρες που δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας είτε έφυγαν από τη ζωή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες είτε δολοφονήθηκαν. Εκφράζεται προβληματισμός ότι η νομοθετική ρύθμιση για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis ενδέχεται να επιδράσει και σε μεγάλες ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως η υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη.