Κοινό μυστικό στα γήπεδα και τις συνοικίες είναι η... πολεμική δράση των οργανωμένων οπαδών. Οι «στρατοί», τα «ραντεβού θανάτου», οι «συμμαχίες» και η «βεντέτα» με την Αστυνομία συνθέτουν μία μαφιόζικη λειτουργία. Δεκάδες επιθέσεις με μαχαίρια ή ακόμη και με Καλάσνικοφ και βόμβες. Ωστόσο, για να ενταχθεί κάποιος στις οργανώσεις αυτές χρειάζεται προσπάθεια, καθώς δεν είναι απλή και εύκολη διαδικασία. Πρέπει να δοκιμαστεί και να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος.

Η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον Δεκέμβριο του 2023 αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια τη δομή των εγκληματικών οργανώσεων αυτού του τύπου, τα πολεμοφόδια και τη μέθοδο μεταφοράς τους, τη δράση τους εντός και εκτός γηπέδων και τη στρατολόγηση νέων μελών. Η βάση, ο πυρήνας και η υψηλή ιεραρχία συνθέτουν τη δομή της οργάνωσης των χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Στη βάση, οι απλοί στρατιώτες, νεαρής ηλικίας ή και ανήλικοι, γνωρίζουν λίγα για τη δράση των στρατών, κάνουν τα θελήματα και μοναδικό κέρδος τους είναι να... τρέφουν το πάθος για την ομάδα μ’ ένα δωρεάν εισιτήριο ή να ικανοποιούν την εξάρτησή τους με μικροποσότητες ναρκωτικών.

Στρατολόγηση ανηλίκων

Η έρευνα των αρχών, με βάση και τις καταθέσεις των μαρτύρων, είναι αποκαλυπτική: «Τα ηγετικά μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης στρατολογούν τους “ΜΙΚΡΟΥΣ” και τους έχουν πάντα με το μέρος τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισέρχονται δωρεάν στο γήπεδο. Ειδικότερα, οι “ΜΕΓΑΛΟΙ” λαμβάνουν προσκλήσεις από την ΠΑΕ Ολυμπιακός τις οποίες μοιράζουν στους “ΜΙΚΡΟΥΣ” για να μπορέσουν να εισέλθουν δωρεάν στις θύρες του γηπέδου. Επιπρόσθετα τους δίνουν μικρά “φιλοδωρήματα” όταν τους στέλνουν να τους κάνουν θελήματα, όπως το να τους αγοράσουν φαγητό ή μπίρες. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το δέος και τον σεβασμό που νιώθουν οι “ΜΙΚΡΟΙ” για τους “ΜΕΓΑΛΟΥΣ”, αρκούν για να υποτάσσονται πλήρως στις προσταγές τους και να είναι συνεπείς, όταν τους καλούν οι “ΜΕΓΑΛΟΙ” να πραγματοποιήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους».

Η «Δυτική Αλητεία»

Τα ηγετικά μέλη του πυρήνα και της υψηλής ιεραρχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης δολοφονίας Λυγγερίδη, είναι αυτά που εμπλέκονται σε όλες τις αξιόποινες πράξεις και εμφανίζονται να έχουν συμμετοχή σε επιθέσεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού εις βάρος αστυνομικών δυνάμεων ή αντίπαλων οπαδών είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή δράσης ενός εξ αυτών: «Παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση... Εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής-ηθικός αυτουργός, δίνοντας την εντολή για την έναρξη των επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αξιόποινες πράξεις. Διατηρεί άμεση επαφή και επικοινωνία με τον αρχηγό... και λαμβάνει τον σεβασμό και την υπακοή των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, καθώς αναγνωρίζεται από αυτούς ως αρχηγός του συνδέσμου του Ολυμπιακού στην περιοχή του Ιλίου με την ονομασία “ΔΥΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ”. Η “ΔΥΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ” αποτελεί τη σκληρότερη ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού. Προβαίνει σε “χαρακτηριστικά” μαχαιρώματα σε αντίπαλους οπαδούς, τα οποία στη γλώσσα των οπαδών λέγονται “τσιμπιές” και αποτελούν την “υπογραφή” του. Είναι γνωστός στους αντίπαλους οπαδούς και στους οπαδούς του Ολυμπιακού με το προσωνύμιο ΟΜΛΕ».

Τα αρχηγικά μεροκάματα

Κάποια από τα ηγετικά μέλη των οργανωμένων οπαδών έχουν κατορθώσει να κάνουν «επάγγελμα» την οπαδική ταυτότητά τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα λεγόμενα «μεροκάματα», πουλώντας σε φιλάθλους του Ολυμπιακού προσκλήσεις που λάμβαναν δωρεάν, σε τιμή που όριζαν οι ίδιοι, με τη δικαιολογία της ενίσχυσης της «Θύρας 7». Επίσης, τοποθετούνταν στον έλεγχο των θυρών του γηπέδου, ως stewards, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βάζουν στο γήπεδο φιλάθλους, έναντι αντιτίμου που όριζαν κάθε φορά οι ίδιοι, ανάλογα και με την κρισιμότητα του αγώνα και το οποίο κατέληγε αποκλειστικά στο... πορτοφόλι τους. Επιπρόσθετα, σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού πουλάνε μπλούζες, ημερολόγια, αυτοκόλλητα και άλλα, ενώ μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ζητούν οικονομική ενίσχυση για δικαστικά έξοδα.

Κονβόι με πολεμοφόδια

Ενα βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο δείχνει τη διαδρομή του κονβόι με μηχανές και αυτοκίνητα φορτωμένα με πολεμοφόδια, που ξεκίνησε από τον Πειραιά με κατεύθυνση το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση των χούλιγκαν που στοίχισε τη ζωή του Γιώργου Λυγγερίδη, περιλαμβάνεται στα στοιχεία της δικογραφίας.

Γύρω στις 18:30 το απόγευμα, περίπου 35-40 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε 10-15 μοτοσυκλέτες και 4 Ι.Χ. αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη θύρα των επισήμων (VIP) του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αφού τοποθέτησαν τα «πολεμοφόδια» εντός των αυτοκινήτων, σχημάτισαν κυρίως με τις μοτοσικλέτες τους ένα κονβόι «προστασίας» του οπλισμού και κινήθηκαν συντονισμένα με προορισμό το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, στο οποίο έφτασαν περίπου στις 17:45. Ωστόσο, οι κάμερες του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν καταγράφουν όταν δεν διεξάγεται αγώνας ποδοσφαίρου της ομάδας του Ολυμπιακού και το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας αρμοδιότητας του γηπέδου διαγράφεται έπειτα από το πέρας δύο ημερών.

Οι ναυτικές φωτοβολίδες

Ενα από τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύει τα υπόλοιπα μέλη με φωτοβολίδες τύπου στιλό και κροτίδες, έναντι αντιτίμου 70 ευρώ για τη συσκευή και 15 ευρώ για ένα κουτί με έξι βολές. Για τις βόμβες μολότοφ εκτιμάται ότι τη βενζίνη την προμηθεύονται από κοντινό βενζινάδικο, όπως έγινε λίγες ώρες πριν από την επίθεση στου Ρέντη, υπό την καθοδήγηση των ηγετικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ορισμένες κροτίδες τις έχει αποθηκευμένες στην οικία του ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, που βρίσκεται μεταξύ των καταδικασθέντων. Σχετικά με τις ναυτικές φωτοβολίδες, τις οποίες μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύονται από αγνώστους, είναι κυρίως ληγμένες.