Οταν στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου ο 29χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Γιώργος Λυγγερίδης, έπεφτε νεκρός από τη ναυτική φωτοβολίδα και άνοιγε ο κύκλος για τις νέες έρευνες στον κόσμο της οργανωμένης οπαδικής βίας, ουδείς είχε πειστεί ότι «το μαχαίρι θα έφτανε στο κόκαλο».

Το οποίο, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει φτάσει. Διότι ο ίδιος ο 18χρονος που συνελήφθη και είναι προφυλακισμένος ως ο φυσικός αυτουργός, ο οποίος μάλιστα εντάχθηκε και σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, είχε μιλήσει ανοιχτά για «εντολές και οδηγίες που έπαιρναν από αυτούς που τους έδιναν τις φωτοβολίδες στα χέρια». Που σημαίνει ότι αναμένονται αποκαλύψεις και για άλλους εμπλεκομένους σε επίπεδο «ηθικής αυτουργίας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν –καθώς αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συνέθεταν το προσωπικό στοίχημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις. Και εδώ εμφανίζεται και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και των θεσμών: οι ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

Οπως είναι γνωστό, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε παραδώσει στον Αρειο Πάγο έναν ογκωδέστατο φάκελο με πολλά στοιχεία και πληροφορίες από σχεδόν όλες τις μεγάλες υποθέσεις οπαδικής βίας των τελευταίων ετών. Επισήμως, ουδεμία αξιοποίησή του έχει γίνει γνωστή.

Στο μεταξύ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Δικαιοσύνης η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ζητούν ενημέρωση αφενός για την εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονική επίθεση και αφετέρου για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αξιοποίηση των στοιχείων, που έχουν ήδη στα χέρια τους από τις αμέσως κιόλας επόμενες ημέρες της δολοφονίας.

Η απάντηση που θα δοθεί αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ