Πάνω από 80 χούλιγκανς έχουν ήδη ταυτοποιήσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα για τον εντοπισμό όλων όσοι συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη, τα οποία στοίχισαν τη ζωή στον 31χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Λυγγερίδη, που χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα στη μηριαία αρτηρία και άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολυήμερη μάχη στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, εκτός από τους οπαδούς-«στρατιώτες», οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιήσει πλήρως και την ομάδα των πέντε φερόμενων ως αρχηγών, διοργανωτών αλλά και καθοδηγητών των επεισοδίων. Μάλιστα, εκτός όλων των άλλων ευρημάτων, η παρουσία τους στους χώρους του κλειστού γηπέδου στου Ρέντη επιβεβαιώνεται και από βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες υπηρεσίες, από την πρώτη στιγμή του θανατηφόρου επεισοδίου ερεύνησαν τη γύρω περιοχή για την ύπαρξη καμερών που θα μπορούσαν να έχουν «συλλάβει» πρόσωπα που συμμετείχαν στα επεισόδια, αλλά και στη διοργάνωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το βιντεοληπτικό υλικό που τελικά κατάφεραν να συλλέξουν οι αστυνομικοί απεικονίζονται αυτοκίνητα συγκεκριμένων προσώπων που προσεγγίζουν την περιοχή κοντά στο κλειστό του Ρέντη λίγη ώρα πριν από τα επεισόδια. Στη συνέχεια, τα ίδια αυτοκίνητα διακρίνονται να απομακρύνονται με ταχύτητα από την περιοχή, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού.

Καταθέσεις

Το συγκεκριμένο υλικό θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, μαζί με τις καταθέσεις που έχουν δώσει και οι πέντε φερόμενοι ως αρχηγοί και διοργανωτές των επεισοδίων, οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις τους δέχονται πως ήταν στην περιοχή, ώρες όμως πριν από τα επεισόδια. Μάλιστα, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως έφυγαν πριν αυτά ξεκινήσουν, κάτι, βεβαίως, που διαψεύδεται από το βιντεοληπτικό υλικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 26χρονου μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων και του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού απασχόλησε τους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχει δώσει στην Ασφάλεια, υποστηρίζει πως ναι μεν βρέθηκε στο κλειστό του Ρέντη, προκειμένου να μεταφέρει τα πανό των οργανωμένων οπαδών με το αυτοκίνητό του, αλλά αποχώρησε πριν από τα επεισόδια. Ο 26χρονος μάνατζερ προέβαλε, μάλιστα, ως άλλοθι ότι ο ίδιος στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε εστιατόριο γρήγορου φαγητού κοντά στην περιοχή, όπου και κάθισε για αρκετό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν τα επεισόδια, χωρίς ο ίδιος να έχει αντιληφθεί το παραμικρό.

Οι αστυνομικοί τόσο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών όσο και του Τμήματος Αθλητικής Βίας ερεύνησαν το άλλοθι που προέβαλε ο 26χρονος και διαπίστωσαν πως πράγματι οι κάμερες του καταστήματος «έπιασαν» την παρουσία στο κατάστημα εστίασης, πλην όμως δεν συμφωνούν οι ώρες που ο ίδιος υποστήριξε πως βρισκόταν εκεί με τις ώρες που δείχνει το καταγραφικό των καμερών του καταστήματος. Παράλληλα, οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν στην κατοχή τους βιντεοληπτικό υλικό ακόμα και από το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρθηκαν τα πολεμοφόδια στο κλειστό του Ρέντη, ώστε να εξοπλιστούν οι χούλιγκανς που προκάλεσαν τα επεισόδια και τον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη. Το εν λόγω όχημα φέρεται να οδηγούσε άτομο που επίσης έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών και έχει ερευνηθεί ενδελεχώς για τον ρόλο του τόσο στη διοργάνωση όσο και στην καθοδήγηση των επεισοδίων.

Ετσι, oι πληροφορίες της Realnews σημειώνουν ότι οι αστυνομικοί έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις του στενού πυρήνα των πέντε ατόμων που τροφοδότησαν με πολεμοφόδια τους χούλιγκανς και διοργάνωσαν τα αιματηρά επεισόδια: «Στη δικογραφία θα συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία, που, αν μη τι άλλο, δείχνουν ποιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στα επεισόδια, όπου δολοφονήθηκε ο συνάδελφός μας... Μαζί με τις καταθέσεις μαρτύρων που καταδεικνύουν πρόσωπα και πράγματα, θα παραδοθούν στον ανακριτή για να ξεκινήσει η διαδικασία», λέει με νόημα στην «R» αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών.

Εργαστηριακά ευρήματα

Από τα 80 άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί από την Ασφάλεια Αττικής και το αρμόδιο Τμήμα Αθλητικής Βίας, περίπου 24 έχουν «δεθεί» μέσω εργαστηριακών ευρημάτων και συγκεκριμένα από τα δείγματα υλικού που πήραν από τα χέρια και από τα ρούχα τους οι αστυνομικοί το βράδυ των επεισοδίων. Τότε, με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, προσήχθησαν στο Μεταγωγών 424 άτομα που βρίσκονταν στη θύρα από την οποία εξόρμησαν οι περίπου 150 χούλιγκανς που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πλήθος εκτοξευόμενων φωτοβολίδων, αλλά και μολότοφ.

Σε αυτούς ανιχνεύτηκαν ίχνη πυρίτιδας, είτε στα χέρια είτε στα ρούχα, και κατά συνέπεια θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία ως εμπλεκόμενοι στα επεισόδια και στην εκτόξευση ναυτικών φωτοβολίδων. Ανάμεσα στους 24 είναι ο 16χρονος αδελφός του νεαρού που είναι ήδη προφυλακισμένος για τη δολοφονία του αστυνομικού, καθώς προανακριτικά είχε ομολογήσει ότι η δική του φωτοβολίδα ήταν αυτή που καρφώθηκε στον μηρό του Γιώργου Λυγγερίδη.

Επίσης, ίχνη πυρίτιδας ανιχνεύτηκαν και στα ρούχα του 26χρονου μάνατζερ του γνωστού τράπερ, ο οποίος προανακριτικά είχε υποστηρίξει πως απλά μετέφερε πανό στο γήπεδο και αποχώρησε πριν από τα επεισόδια. Γεγονός, πάντως, είναι πως εκείνο το μοιραίο βράδυ για τη ζωή του 31χρονου υπαρχιφύλακα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εκτοξεύτηκαν πολλές ναυτικές φωτοβολίδες, όλες σε ευθεία βολή, με στόχο τους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ. Οσον αφορά τους υπόλοιπους χούλιγκανς, αυτοί έχουν ταυτοποιηθεί είτε μέσω εργαστηριακών ευρημάτων, δηλαδή αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, είτε από μαρτυρίες αλλά και βιντεοληπτικό υλικό που κατάφερε να εντοπίσει η Ασφάλεια Αττικής.

Προστασία μαρτύρων

Σημαντικό για την πορεία των ερευνών, όχι μόνο για τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, αλλά εν γένει για την οπαδική βία και την εγκληματική οργάνωση που ενδέχεται να κρύβεται πίσω από τα απανωτά επεισόδια στα γήπεδα και όχι μόνο, θεωρείται το γεγονός πως τουλάχιστον οκτώ άτομα έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, καθώς έχουν να εισφέρουν -όπως υποστηρίζουν- πληροφορίες τόσο για τα επεισόδια στου Ρέντη όσο και για το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Πρόκειται για άτομα που έχουν πάρει μέρος όχι μόνο στα συγκεκριμένα επεισόδια, αλλά και σε άλλα οπαδικά «πεσίματα», είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα. Ωστόσο, δύο από αυτή την ομάδα των οκτώ είναι πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με το θανατηφόρο επεισόδιο στο κλειστό του Ρέντη, πλην όμως είναι «παλιοί» στον χώρο της οπαδικής βίας και φέρεται να γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις, αλλά και υποκινητές.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός έχει διατάξει πλήρη εξέταση και καταθέσεις με ονόματα και στοιχεία από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά έχουν να εισφέρουν στη γενική έρευνα ή λειτουργούν με γνώμονα την προσωπική τους ασφάλεια ή ακόμα και τον αποπροσανατολισμό της έρευνας. Αφού διασταυρωθούν οι πληροφορίες που θα δώσουν και διαπιστωθεί πως πραγματικά γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και είναι διατεθειμένοι να ξεσκεπάσουν τα «κεφάλια» που υποκινούν ενδεχομένως και χρηματοδοτούν- την οπαδική βία, μόνο τότε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με όλα τα ευεργετήματα που προβλέπει ο σχετικός νόμος.