Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΝΔ δείχνει να έχει καλύψει σχεδόν πλήρως τη φθορά που υπέστη τον Μάρτιο, μετά την τραγωδία των Τεμπών και να ανακάμπτει διαμορφώνοντας τη διαφορά στα επίπεδα που ήταν πριν τον μήνα αυτό.

Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να προστεθεί σε όσες έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες καταγράφουν ότι οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστών τον Μάρτιο επιστρέφουν ξανά στη ΝΔ, τη μόνη πολιτική δύναμη που έχει να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη, κοστολογημένη και κυρίως πραγματική πρόταση διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, που διενεργήθηκε για την POLITIC, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου  μειώνεται στο 8,7%, από το 15,3% τον Μάρτιο, ενισχύοντας, κυρίως, τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3%  έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φτάνει στο 9,8%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,8% και το ΜέΡΑ25 στο 4%. Το κόμμα του Κασιδιάρη (σήμερα Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου) καταγράφει ποσοστό 3%.

Η δημοσκόπηση αυτή εξετάζει και την πρόθεση ψήφου για τις επαναληπτικές εκλογές, για την δεύτερη δηλαδή Κυριακή που, όπως όλα δείχνουν, θα απαιτηθεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μια εκλογική διαδικασία που θα γίνει και με άλλο εκλογικό σύστημα και όχι την απλή αναλογική.

 

Στο 7,1% η διαφορά στις δεύτερες κάλπες

Σε αυτή τη μέτρηση η διαφορά είναι στο 7,1% με τη ΝΔ να βρίσκεται  στο 35,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,1%, γεγονός που δύναται να οδηγήσει και στην αυτοδυναμία αν ληφθεί υπόψη η πόλωση και η συσπείρωση που θα υπάρξει.

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αποφύγει ανάλογες μετρήσεις αφού εκτιμάται πως θα υπάρχουν νέα δεδομένα που δύναται να αλλάξουν τη δυναμική ειδικά του πρώτου κόμματος προς το θετικό.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στις δεύτερες εκλογές με το εκλογικό σύστημα που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους η αυτοδυναμία εξαρτάται και από πόσα κόμμα θα μπουν στην Βουλή (αλλάζουν τα ποσοστά που απαιτούνται για αυτοδυναμία αν είναι 5, 6 ή και 7) αλλά και από το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμμα που μένουν εκτός Βουλής.