Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει συστηματικά στην ακραία πόλωση και τα fake news. Δεν το κάνει τυχαία. Προσπαθεί δι’ αυτού του τρόπου να δημιουργήσει ένα σκιάχτρο, αποδίδοντας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, προσωπικά, χαρακτηριστικά ακραίου συντηρητισμού και κοινωνικής αναλγησίας. Ο στόχος του ήταν να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο μοναδικός ή πάντως ο βασικός εκπρόσωπος της προόδου. Καμία όμως επικοινωνιακή στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην της πραγματικότητας. Διότι, τελικά, παρά τη συσκότιση που προκαλούν τα επικοινωνιακά τρικ και οι χονδροειδείς διαστρεβλώσεις, αυτό που μετράει είναι η πολιτική που υλοποιείς. Και σε αυτό το πεδίο είναι που εμείς επιδιώκουμε να συγκριθούμε και να αξιολογηθούμε. Να δούμε δηλαδή ποιος είναι ο προοδευτικός στην πράξη και όχι στα λόγια.

ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ*

Ξεκινώντας από την οικονομία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαρχής θέσει κεντρικό στόχο να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και να μειώσει την ανεργία. Τέσσερα χρόνια μετά, η χώρα μας έχει επιτύχει ρεκόρ επενδύσεων, ρεκόρ εξαγωγών και δραστική μείωση της ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε γυναίκες και νέους, σε δύο ομάδες που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να πλήττονται δυσανάλογα. Η βελτίωση που επιτύχαμε ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης φόρων και εισφορών, μεταρρυθμίσεων που αύξησαν την παραγωγικότητα της οικονομίας αλλά και στοχευμένων πολιτικών όπως το «πρώτο ένσημο» που χρηματοδότησε τις εισφορές των νέων εργαζομένων.



Η πρόοδος όμως δεν εξαντλείται στο πεδίο της οικονομίας. Σε μία σειρά από ζητήματα που κακώς θεωρούνταν προνομιακό πεδίο της (κεντρο)αριστεράς –από το περιβάλλον μέχρι την έμφυλη βία και από την ενίσχυση του ΕΣΥ μέχρι τα δικαιώματα ευάλωτων συμπολιτών μας– η σύγκριση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική: 3,8 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ το 2019 - 5,2 δισ. το 2023· πολλαπλάσια αύξηση της συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας· 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης και εθνικά σχέδια δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ, επέκταση ολοήμερου σχολείου έως τις 17:30, πρόσληψη 25.000 νέων εκπαιδευτικών με νέα προγράμματα σπουδών, διαδραστικοί πίνακες παντού, εργαστήρια δεξιοτήτων, αγγλικά από τα νήπια. Και αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Όμως, ο προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται και στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει για την επόμενη τετραετία, όπως είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου δημοσίου συστήματος υγείας.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι λόγοι θριαμβολογίας. Γνωρίζουμε τις παθογένειες που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως και τα λάθη που κι εμείς κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αλλά σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 –που ελλείψει κυβερνητικού έργου αναλωνόταν σε επιθέσεις λάσπης προς τη Νέα Δημοκρατία– εμείς θέλουμε να κριθούμε για όσα κάναμε. Γιατί πιστεύουμε πραγματικά πως η πρόοδος συντελείται μέσα από μικρές και μεγάλες αλλαγές που κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

*Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος