Τεράστιο χάσμα χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha. Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση του νέου έτους, αλλά και εν όψει των ευρωεκλογών, καθώς λαμβάνεται υπόψη το σενάριο τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τώρα ήταν οι ευρωεκλογές. 

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 12,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,7%, η Ελληνική Λύση με 5,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,7%, η Νέα Αριστερά με 2,3% και το ΜέΡΑ25 με 2,1%.

Πόσοι συμφωνούν και πόσοι διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση του 2024 και κατά συνέπεια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν τι φοβούνται για τον νέο χρόνο, για τον οποίο περιμένουν ένα χειρότερο 2024. Ο περισσότερος κόσμος φοβάται ότι δεν θα τα βγάλει πέρα.

Επίσης, σχετικά με το επίκαιρο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, το 49%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, δήλωσε ότι διαφωνεί. Αντίθετα, το 35% αναφέρει ότι συμφωνεί, ενώ το 16% επέλεξε την επιλογή δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Εστιάζοντας στους ψηφοφόρους της ΝΔ, είναι περισσότεροι οι διαφωνούντες με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και συγκεκριμένα, 6 στους 10, κάτι που μεταφράζεται ποσοστιαία σε 58%. Από την άλλη πλευρά, το 28% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος συμφωνεί με το εν λόγω ζήτημα, ενώ το 14% δεν ξέρει/δεν απαντά.