Πέντε μήνες απέχουν και το ρολόι μετράει αντίστροφα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με τα κόμματα να στρέφουν την προσοχή τους στους υποψήφιους που θα καταρτίσουν τις λίστες.
Το σύστημα για την Ελλάδα είναι δίκοπο μαχαίρι για τα κόμματα αλλά και τους υποψηφίους στην προσπάθεια να αποκομίσουν μεγάλα ποσοστά και να εκλέξουν ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εμπειρία στους θεσμούς.
Πολλά όμως θα αλλάξουν και στην λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από πέρυσι το προεδρείο στο Στρασβούργο έχει καταλήξει στην ανανέωση της λειτουργίας του ΕΚ όπως και στην Έκθεση η οποία έγινε προκειμένου να αναθεωρηθεί η τελευταία Συνθήκη της Λισαβώνας.
Η αναθεώρηση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου προβλέπει αυστηρούς όρους και κανόνες που θα καθιστούν τους μεν ευρωβουλευτές ισχυρούς παράγοντες στις αποφάσεις των ψηφοφοριών, κυρίως δε να επιβάλουν τις αποφάσεις που η πλειοψηφία εγκρίνει στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η κατάληξη των κειμένων που ψηφίζει η ολομέλεια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο υποχρεώνει το Συμβούλιο να εγκρίνει κείμενα, ψηφίσματα και οδηγίες η Συνθήκη της Λισαβώνας επιτρέπει στους ηγέτες να εγκρίνουν ολόκληρα ή επιμέρους σημεία των κειμένων του Ευρωκοινοβουλίου.
Από το σημείο αυτό μπαίνουν νέοι κανόνες στο νέο κείμενο που θα συνταχθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου ώστε να γίνονται σεβαστές οι προτάσεις και εισηγήσεις των 705 ευρωβουλευτών του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μανιφέστο, προβλέπονται πιο αυστηροί κανόνες και για το έργο των ευρωβουλευτών. Αναθεωρούνται πολλά σημεία εκτίμησης του έργου τους, αλλά επιβάλλονται και "πέναλτι" ήτοι ποινές οι οποίες μέχρι σήμερα υπήρχαν μερικώς χωρίς ή σπάνια να εφαρμόζονται.
Από τη νέα θητεία ειδική επιτροπή που θα ορίζεται και επιλέγεται από την ή τον πρόεδρο της ολομέλειας θα συγκεντρώνει στοιχεία που αφορούν το έργο των ευρωβουλευτών στην διάρκεια των συνεδριάσεων των επιτροπών στις οποίες μετέχουν. Επίσης την παρουσία τους στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες τόσο της ολομέλειας του Στρασβούργου, όσο και στις επιμέρους συνεδριάσεις των επιτροπών στις Βρυξέλλες.
Κάθε μήνα τα στοιχεία που συλλέχτηκαν για όλους τους ευρωβουλευτές θα βαθμολογούνται. Το προεδρείο αποφάσισε όπως κάθε πολιτική ομάδα διαθέτει την μίνι επιτροπή αποκλειστικά για τους ευρωβουλευτές της. Έτσι ώστε το έργο και η βαρύτητα της παρουσίας των ευρωβουλευτών να είναι εμπεριστατωμένη και όχι ανταγωνιστική με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες.
Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο λειτουργούσε αλλά με μειωμένο προσωπικό και ενδιαφέρον.
Τη διαφορά επιθυμεί το νέο προεδρείο να αναδείξει καθώς όπως πληροφορούμαστε η νέα αυστηρή διάταξη την οποία επιθυμεί να εφαρμόσει πιστά η/ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι η πιο κάτω.
Στην καταμέτρηση παρουσίας και ψηφοφοριών στις ολομέλειες των ευρωβουλευτών όσοι συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω του 50% ακόμα και 49% αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους!
Θεωρητικά ο κανόνας αυτός είχε προσδιοριστεί αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν εφαρμόσθηκε πιστά.
Το αποτέλεσμα της καταγραφής θα επιδίδεται εμπιστευτικά και ονομαστικά κάθε μήνα στους ευρωβουλευτές.
Με μια επιπλέον επισήμανση. Στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών, το προεδρείο θα έχει δικαίωμα εφ' όσον του ζητηθεί από οργανισμούς της ΕΕ ή τις κυβερνήσεις των ευρωβουλευτών, να τους κοινοποιήσουν τα στοιχεία της επιτροπής παρακολούθησης.
Φυσικά τα προσωπικά δεδομένα παραμένουν στην κατοχή των βουλευτών, όμως κατόπιν συναίνεσης η οικονομική διαφορά δεν θα αποτελεί μυστικό αλλά υποχρέωση.
Τα στοιχεία αυτά παραδίδονται στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του κόμματος από το οποίο εκλέχθηκαν.
Σημαντικό νέο στοιχείο θα προκύψει μετά την εκλογή νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται συστηματικότερος έλεγχος εξόδων των ευρωβουλευτών, από τα επίσημα χρήματα που λαμβάνουν για την χρήση εξόδων και αμοιβών των συνεργατών τους. Στο Βέλγιο και στο γραφείο που διατηρούν στην χώρα προέλευσής τους.
Μια ολοκληρωτική αλλαγή στους κανονισμούς λειτουργείας του Κοινοβουλίου, η οποία σχεδιάστηκε πριν από ένα χρόνο αλλά θα τεθεί προς έγκριση με την έναρξη λειτουργίας του Κοινοβουλίου των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, και της εκλογικής ανάδειξης των μελών προεδρείου και υπόλοιπων Οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μάχη στα χαρακώματα ξεκίνησε όχι μόνο στα κόμματα, αλλά κυρίως στα θεσμικά Όργανα με την αναθεώρηση λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.