Πρώτη με 30% δείχνει στην πρόθεση ψήφου τη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της Prorata που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Attica TV, με την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος να επαληθεύεται για ακόμα μπία φορά. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 13%, ενώ λίγο πάνω από 10% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (10,5%).
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%. Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.
59% υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
Στη δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV σφυγμομετρούνται και οι διαθέσεις αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το σημαντικό κομμάτι της δημοσκόπησης αναλύει εις βάθος τις απόψεις σε σχέση με αυτό το ζήτημα και σε συνδυασμό και με την πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, υπέρ, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών. Κατά την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%.
Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.
Ωστόσο, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υποφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
Δημόσια ή ιδιωτικά ΑΕΙ; Ποια είναι καλύτερα;
Ακόμα, η δημοσκόπηση κάλεσε τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με ποια είναι «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη, τα δημόσια ή τα ιδιωτικά. Ως εκ τούτου, το 45% χαρακτήρισε ως τέτοια τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 33% τα ιδιωτικά.
Επίσης, το 46% πιστεύει ότι από τους απόφοιτους ενός επιστημονικού αντικειμένου μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν αυτοί που έχουν «βγάλει» τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ το 22% υποστηρίζει το αντίθετο, λέγοντας ότι το πλεονέκτημα θα το έχουν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τέλος, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση της Prorata, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.