Ο Δημήτρης Τσιόδρας είδε το πρώτο φως της ζωής σε ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας, το Μάναρη της δημοτικής κοινότητας Βαλτετσίου, τόπος ιστορικός, τραχύς και δύσβατος. Διήνυσε μακρά πορεία με άοκνη προσπάθεια για το ζην και το ευ ζην – εξαιρετικές σπουδές και απαιτητική δουλειά στο στίβο της δημοσιογραφίας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μεθαύριο θα ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων για την είσοδό του στην Ευρωβουλή, είναι και έτοιμος και κατάλληλος για να δώσει τις δύσκολες μάχες που απαιτούνται στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις ζωές όλων ημών που έχουμε να σκεφτούμε ένα πράγμα: τη διατήρηση των δημοκρατικών κεκτημένων και τον εμπλουτισμό τους. Οπως λέει ο Δημήτρης Τσιόδρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Μανιφέστο», για να ετοιμάσει βαλίτσες περιμένει την ετυμηγορία των πολιτών και το εισιτήριο που θα του δώσουν για τις Βρυξέλλες.

Από την Αρκαδία στη δημοσιογραφία και τώρα βαλίτσες για την Ευρωβουλή. Ηταν μακρύς ο δρόμος;

Ηταν όντως μια διαδρομή μακρά, αλλά πολύ δημιουργική. Με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια, σε κάθε φάση της. Από τα παιδικά χρόνια, στο χωριό μου, το Μάναρη Αρκαδίας, μετά στην Αθήνα για σπουδές και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, για μεταπτυχιακά στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts. Πάνω από 27 χρόνια στη δημοσιογραφία. Η πορεία μου σε αυτήν μού δίδαξε πολλά. Γνώρισα από κοντά την πολιτική και τους ανθρώπους της, είδα στην πράξη τις λειτουργίες της, διεύρυνα και πλούτισα σημαντικά τη σκέψη μου. Ηταν ένα μεγάλο, ωραίο και χρήσιμο κεφάλαιο της ζωής μου. Η τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και η θητεία μου δίπλα του ήταν ένα σχολείο εφαρμοσμένης πολιτικής πολύ υψηλού επιπέδου. Εκεί, στην πράξη, απέκτησα πολύτιμη εμπειρία, συμμετέχοντας στην ομάδα διαχείρισης των μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε. Και έμαθα την Ευρώπη από κοντά και εκ των έσω: τις λεπτές ισορροπίες, τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες, την επίμονη διαπραγμάτευση. Τώρα, ο κύκλος ολοκληρώθηκε, αφήνοντάς μου τη γνώση και την εμπειρία της πράξης. Αν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, με αυτά τα όπλα θα τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή – με αυτά θα δώσω τη μάχη για τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας. Βαλίτσες πάντως δεν ετοιμάζω ακόμη. Το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες το δίνουν οι πολίτες. Αναμένω την ετυμηγορία τους.

Γιατί οι πολίτες να σας ψηφίσουν την Κυριακή; Γιατί να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία;

Για δύο λόγους. Πρώτον, για να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, για να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αλλάζουν την Ελλάδα και την κάνουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Για να μην κινδυνέψουν τα πολλά και σημαντικά που πετύχαμε όλοι μαζί, να μην ξαναμπεί ο τόπος σε περιπέτειες και να μη ζήσουμε τη βέβαιη χρεοκοπία που θα έφερναν τα λεφτόδεντρα της ανευθυνότητας. Δεύτερον, για να δώσουμε στη χώρα την εθνικά αξιόπιστη εκπροσώπηση που έχει ανάγκη στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Για να στείλουμε νικητές στην Ευρωβουλή εκείνους που έβαλαν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που, στις δύσκολες ώρες του 2015, κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ, που έφεραν στη χώρα δεκάδες δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, που στάθηκαν μαχητικά όρθιοι απέναντι σε άθλια ψηφίσματα (δυστυχώς ελληνικής έμπνευσης), τα οποία διασύρουν την πατρίδα στο εξωτερικό και ζητούν τη διακοπή της ευρωπαϊκής της χρηματοδότησης. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε την ψήφο των πολιτών. Θέλουμε μια νίκη εμπιστοσύνης, για να προχωρήσει η χώρα με σιγουριά στο ευρωπαϊκό μέλλον της.

Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε;

Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ζωτική ανάγκη να συμβεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να αποκτήσει νέα πνοή – κι αυτό θα συμβεί μόνο αν το θελήσουν και το στηρίξουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη σημαίνει να αποκτήσει η Ενωση στρατηγική αυτονομία και να προσδιορίσει τη θέση και το ρόλο της στον σύγχρονο, ασταθή και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου αναδύονται νέες απειλές και προκλήσεις. Σημαίνει νέο Ταμείο Ανάκαμψης και έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής, που αναπτύσσονται σε άλλες χώρες με ρυθμούς ιλιγγιώδεις. Σημαίνει νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που δεν θα αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες έκθετους στον αθέμιτο ανταγωνισμό από περιοχές με τις οποίες έχουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και όπου δεν υπάρχουν οι γνωστοί «πράσινοι περιορισμοί». Σημαίνει έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα και ανάπτυξη κοινής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας. Σημαίνει μεταναστευτική πολιτική με προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, με απόλυτο σεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών, με αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Αυτά είναι βήματα που πρέπει να κάνουμε επειγόντως. Η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη δεν είναι σύνθημα κενό περιεχομένου –είναι συγκεκριμένες πολιτικές!

Ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές;

Τον έχει προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: ο πήχυς βρίσκεται στο 33% – στο ποσοστό, δηλαδή, που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Με αυτόν τον αριθμό θα μετρηθούμε και θα κριθούμε. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και όχι... μήλα με πορτοκάλια! Αλλωστε, να θυμίσουμε ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία πήρε 33% στις ευρωεκλογές και ύστερα από έναν μήνα 39,5%. Η γενική εικόνα που έχουμε όλοι, τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στην κατάκτηση του στόχου, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον πήχυ. Θα το πετύχουμε, αν αποφύγουμε την παγίδα του εφησυχασμού και θα δώσουμε τη μάχη ακούραστα, μέχρι την τελευταία στιγμή, ώσπου να κλείσουν οι κάλπες!

Η αποχή και η χαλαρή ψήφος σάς ανησυχούν;

Ασφαλώς με ανησυχεί – όπως και όλους όσοι νοιάζονται για τη Δημοκρατία μας. Και επειδή η ανησυχία δεν αρκεί, εμείς στη Νέα Δημοκρατία δίνουμε μάχη για να πείσουμε τους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να έλθουν στην κάλπη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη λείψει κανείς από την αναμέτρηση της Κυριακής, να μην αφήσει άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό του. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, ούτε εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Και η αποχή ή η χαλαρή ψήφος δεν είναι... επιστολή διαμαρτυρίας, χωρίς έξοδα αποστολής.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας;

Η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που ταλαιπωρεί σήμερα τα νοικοκυριά. Και είναι πρόβλημα πολυπαραγοντικό και διεθνές – απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει μια μαγική λύση, ένα μέτρο που το νομοθετείς και ξεμπερδεύεις – αν υπήρχε, κάποια κυβέρνηση, κάπου, θα το είχε υιοθετήσει, θα είχε επιτέλους εξαφανίσει την ακρίβεια και θα ακολουθούσαν περιχαρείς όλοι οι άλλοι. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή – μόνον στα λαϊκιστικά συνθήματα της αντιπολίτευσης τα συναντάς. Η κυβέρνηση ασχολείται συστηματικά με την ακρίβεια, παίρνει μέτρα και έχει ήδη κάποια αποτελέσματα – όχι ασφαλώς αυτά που θα θέλαμε. Ελεγχοι γίνονται, μεγάλα πρόστιμα επιβάλλονται, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους μπήκε, για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή στάση ο πρωθυπουργός με την επιστολή του: δίνουμε τη μάχη, με όλα τα μέσα. Και, πάνω απ’ όλα, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – αυτές θα μείνουν στην τσέπη του καταναλωτή, όταν το πληθωριστικό κύμα θα έχει υποχωρήσει. 

Πώς σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να παρουσιάσει την περιουσιακή κατάστασή του στους πολίτες;

Ο κ. Κασσελάκης διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για να διαπράξει μια χονδροειδή πολιτική απάτη: παρουσίασε σε video wall ένα μονοσέλιδο φύλλο excel ως «πόθεν έσχες»! Λες και μοίραζε χάντρες σε ιθαγενείς! Είμαι βέβαιος πως ούτε οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ τον πίστεψαν. Μετά από αυτό το φτηνό τρικ, ο ινφλουένσερ-αρχηγός είναι ακόμη πιο πολύ έκθετος. Οι υποψίες ότι κάτι κρύβει ενισχύονται: ομολογεί ότι τα στοιχεία που έδωσε δεν είναι πλήρη, επειδή (λέει...) περιμένει κάποια χαρτιά από τις ΗΠΑ. Ομολογεί ότι διέπραξε ποινικό αδίκημα, αφού ήταν ταυτοχρόνως μέτοχος αλλοδαπής εταιρείας και αρχηγός κόμματος. Ομολογεί ότι τα χρέη του, μαζί με το τίμημα του σπιτιού που αγόρασε πρόσφατα, ξεπερνούν τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του. Επιπλέον, αφού δεν εργάζεται πια, δεν έχει εισοδήματα. Τώρα, ο άνθρωπος από το Ντελάγουερ μας χρωστάει ακόμη περισσότερες απαντήσεις.

* Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία