Επιπλέον κονδύλια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητεί από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσιόδρας μέσω ερώτησης που κατέθεσε στην Κομισιόν. Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και συγκεκριμένα τι προτίθεται να πράξει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού. Επιπλέον, ρωτά «αν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού, αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου 

Οπως, διαπιστωτικά, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, «ο συνδυασμός αυξημένων θερμοκρασιών, έντονης ξηρασίας και μειωμένων βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις νερού, με σημαντικές συνέπειες για αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές και νησιά», ενώ, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, «περίπου το 20% της επικράτειας της Ευρώπης και το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση ή έλλειψη υδάτινων πόρων» και «το οικονομικό κόστος εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ ετησίως». «Αυτό καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει το σύνολο των υδάτινων πόρων, την προστασία οικοσυστημάτων, ανθρώπινη κατανάλωση, γεωργία, βιομηχανία και τουρισμό», υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο Δημήτρης Τσιόδρας. 

Για τους λόγους αυτούς, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ρωτά την Κομισιόν «τι προτίθεται να κάνει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού» και εάν «είναι τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2030, ενώ το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων θα χρειαστεί επιπλέον 40-50% νερού τις επόμενες τρεις δεκαετίες και η ζήτηση στον βιομηχανικό και ενεργειακό τομέα θα αυξηθεί σημαντικά, πιθανώς να κυμαίνεται από ένα επιπλέον 50% έως ένα επιπλέον 85%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση «τρέχει» την εκστρατεία #WaterWise με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τις πιέσεις που υφίστανται τα ευρωπαϊκά υδατικά συστήματα και να αναδείξει τις διαθέσιμες λύσεις, με έμφαση στην επένδυση σε υπηρεσίες οικοσυστήματος για την επίτευξη μεγαλύτερης ανθεκτικότητας αυτού του σπάνιου πόρου στο μέλλον. Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο και έχει ήδη 170 συμμετέχοντες, φορείς και οργανισμούς. 

Δυσοίωνες προβλέψεις 

«Το νερό είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών», ανέφερε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες η Φλόρικα Φινκ-Χόιγιερ, γενική διευθύντρια Περιβάλλοντος στην Κομισιόν. «Αν ενεργήσουμε σήμερα, μπορούμε να αποφύγουμε τις σοβαρές συνέπειες του υδατικού στρες για τους πολίτες, τη βιομηχανία και την κοινωνική ειρήνη», συμπλήρωσε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει σε ισχύ κανονιστικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη χρήση του νερού στη γεωργία, καλώντας τα κράτη-μέλη να επεξεργάζονται τα αστικά και εν μέρει τα βιομηχανικά λύματα έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Παράλληλα, επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για να ενισχύσει την ασφάλεια του νερού και την ανθεκτικότητα των υδάτινων συστημάτων σε όλο το μπλοκ. Κάλεσαν δε την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη μιας συνολικής προσέγγισης, σύμφωνα με τη Στρατηγική Ατζέντα, το έγγραφο καθοδήγησης πολιτικής του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε στις 27 Ιουνίου. Οπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο περίπου το 20% των περιοχών εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας και το 30% των Ευρωπαίων υποφέρουν από έλλειψη νερού ή άλλα αντίστοιχα προβλήματα. Το άμεσο οικονομικό κόστος των φαινομένων λειψυδρίας ετησίως ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές στα οικοσυστήματα. Αν συνυπολογίσουμε και αυτές, το συνολικό κόστος της έλλειψης νερού ενδέχεται να φθάσει τα 65 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα.