«Για να μην κινδυνέψουν όσα πετύχαμε όλοι μαζί, πρέπει η ψήφος μας να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα, τη συνέχιση του δρόμου που πήραμε από το καλοκαίρι του 2019» επισημαίνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Τσιόδρας τονίζει ότι οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει πεδίο άγονης διαμαρτυρίας και να χρησιμοποιηθεί από ως μέσο επίθεσης από την αντιπολίτευση. «Αν κάποιοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας νομίζουν ότι μπορούν να εκφράσουν στην κάλπη μια επιμέρους μικρή διαφωνία ή δυσαρέσκεια, χωρίς κανένα κόστος και κανένα ρίσκο, κάνουν λάθος. Οι τυχοδιώκτες της αντιπολίτευσης έχουν άλλα σχέδια» λέει.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας σημειώνει ότι μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι η φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποστηρίζει ότι «τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχουν αναπτύξει καμία δυναμική επειδή δεν έχουν πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας».
«Μάχη πολιτικής επιβίωσης στις ηγεσίες των κομμάτων τους δίνουν και το κάνουν με κάθε τρόπο και μέσον» προσθέτει.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Τσιόδρα είναι το εξής:
Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές στον δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα εθνικά θέματα και σχεδόν καθόλου τα ζητήματα της Ευρώπης;
Δυστυχώς, η διαπίστωσή σας αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Οι αιτίες που τη δημιουργούν είναι δύο: Πρώτο, η απόλυτη πολιτική γύμνια της αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμμιά πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης και κάνει μονοθεματική προεκλογική καμπάνια, με το γνωστό λαϊκιστικό, τοξικό ρεπερτόριο: καταγγέλλει, υπόσχεται, ανακαλύπτει νέα λεφτόδεντρα, τυμβωρυχεί -εξαπολύει πολεμική για θέματα εσωτερικά, ελπίζοντας έτσι να φθείρει την κυβέρνηση. Αυτό μπορούν, αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν! Δεύτερον: η αποκλειστική επικέντρωση της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια φθοράς της κυβέρνησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια προκειμένου να αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση ότι όλο και περισσότερες αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας.
Ειδικά σε τούτη τη συγκυρία, που η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις: για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την κοινή άμυνα, για το μεταναστευτικό, για τη νέα ΚΑΠ -ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει καταθέσει προτάσεις. Γι' αυτό, οι κάλπες της 9ης Ιουνίου, πρέπει να στείλουν ακόμα πιο ισχυρή στην ευρωβουλή τη μόνη σταθερά συνεπή ευρωπαϊκή δύναμη της χώρας, τη Νέα Δημοκρατία -ικανή να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, και να προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα στα κέντρα των Βρυξελλών.
Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας που σκέφτεται να απέχει ή να ψηφίσει ένα μικρότερο κόμμα για να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση;
Θα τού έλεγα ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, ούτε εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Ότι στις 9 Ιουνίου, πρέπει να ψηφίσουμε βάζοντας στο ζύγι όλα τα σπουδαία που έκανε η κυβέρνησή μας, μετρώντας τη μεγάλη εικόνα: τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα, το ψηφιακό κράτος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Θα τού έλεγα ότι για να μην μπούμε ξανά σε νέες περιπέτειες, για να μην κινδυνέψουν όσα πετύχαμε όλοι μαζί, πρέπει η ψήφος μας να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα, τη συνέχιση του δρόμου που πήραμε από το καλοκαίρι του 2019. Θα τού έλεγα ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή, για να την αφήσουμε να πνιγεί σε όποιο κύμα χαλαρότητας ή να γίνει πεδίο μιας άγονης διαμαρτυρίας, που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια η αντιπολίτευση για να κλιμακώσει την επίθεσή της: αν κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ νομίζουν ότι μπορούν να εκφράσουν στην κάλπη μια επιμέρους μικρή διαφωνία ή δυσαρέσκεια, χωρίς κανένα κόστος και κανένα ρίσκο, κάνουν λάθος. Οι τυχοδιώκτες της αντιπολίτευσης έχουν άλλα σχέδια.
Η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές πήρε από τους πολίτες ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Γιατί υποστηρίζετε ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης αν έχει μειωμένα ποσοστά στην ευρωκάλπη;
Η ισχυρή και πρόσφατη εντολή διακυβέρνησης, που όντως πήρε η Νέα Δημοκρατία, διασφαλίζει την κοινοβουλευτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι διαφορετικό μέγεθος -και αυτό θα τεθεί σε αμφισβήτηση αν το αποτέλεσμα απέχει σημαντικά από τον στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πιστεύω και δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Αν όμως υποθέσουμε ότι συνέβαινε, μπορώ με ασφάλεια να προβλέψω ότι εκείνο το ίδιο βράδυ της 9 ης Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στα τηλεοπτικά πάνελ θα αρχίσουν να ζητούν πρόωρες εθνικές εκλογές, διότι δήθεν η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη του λαού. Η «επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης» θα μπει σε εφαρμογή αμέσως.
Κι αυτό ακριβώς πρέπει να αποτρέψουμε. Δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία μια νίκη εμπιστοσύνης. Γιατί ο μόνος στόχος που έχουν είναι η φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχουν αναπτύξει καμία δυναμική, επειδή δεν έχουν πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Μάχη πολιτικής επιβίωσης στις ηγεσίες των κομμάτων τους δίνουν και το κάνουν με κάθε τρόπο και μέσον.
Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν κόσμο που δεν μοιάζει καθόλου με εκείνον της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας. Τα νέα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά τη γεωστρατηγική εικόνα του διεθνούς περιβάλλοντος: πόλεμοι εξελίσσονται στη γειτονιά μας, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στρέφεται προς τον Ειρηνικό, στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο διευρύνεται η επιρροή των BRICS και οι αντιδυτικές τάσεις, στην Ανατολή έχουν αναδυθεί δύο οικονομικές υπερδυνάμεις (η Κίνα και η Ινδία) και ενισχύεται ο άτυπος σινορωσικός ευρασιατικός πόλος. Οι πόλεμοι, οι ανισότητες και η κλιματική κρίση γεννούν νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που αναζητούν στην Ευρώπη εγκατάσταση και εργασία. Η συνεχής γήρανση του πληθυσμού και η ανησυχητική δημογραφική αποδυνάμωση της ηπείρου μας δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να αποφασίσει ποια θέση θα διεκδικήσει για τον εαυτό της, στον σύγχρονο, ασταθή και πολύπλοκο κόσμο. Ποιόν ρόλο μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει. Ποιες απαντήσεις θα δώσει στις νέες, μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας και πώς θα διασφαλίσει την ικανότητα να προασπίζει τα σύνορα, τα συμφέροντα και τους πολίτες της. Αυτή είναι η ατζέντα της επόμενης μέρας. Και άνοιξε ήδη.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσουν οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη;
Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες της Ένωσης, αναπτύσσονται ρεύματα αντιευρωπαϊκά και αντισυστημικά. Λαϊκιστικές δυνάμεις, της ακροδεξιάς κυρίως αλλά και της αριστεράς, κερδοσκοπούν πολιτικά, αξιοποιώντας τα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Ποντάρουν τα ρέστα τους στην πληθωριστική κρίση, στην πίεση από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, στο εύλογο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Προωθούν θέσεις βαθιά αντιευρωπαϊκές. Ο κίνδυνος όχι να επικρατήσουν, αλλά πάντως να αυξήσουν σημαντικά την επιρροή τους αυτές οι δυνάμεις, στις κάλπες της 9 ης Ιουνίου, είναι υπαρκτός. Και η απάντηση στο φαινόμενο είναι μία: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη! Με πολιτικές ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές, που θα τις νιώθει στην καθημερινότητά του ο πολίτης της Ένωσης.
Εάν εκλεγείτε ευρωβουλευτής ποιο ζήτημα είναι στις προτεραιότητές σας;
Γνωρίζετε ότι ασχολούμαι συστηματικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, πολλά χρόνια τώρα. Έχω μάλιστα καταθέσει και δημοσίως τις απόψεις μου για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση, στα δύο βιβλία που έχω γράψει, με θέμα την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις περιπέτειές της. Με τα δεδομένα της γνώσης αυτής λοιπόν, θεωρώ ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε επειγόντως στην εμβάθυνση και ολοκλήρωση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής: αυτό είναι το κυρίαρχο προαπαιτούμενο, για να κατακτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία, για την οποία τόσος λόγος γίνεται -και δικαίως! Σε έναν κόσμο ασταθή και περίπλοκο, που αλλάζει ριζικά, με γοργούς ρυθμούς, με νέες απειλές και νέες προκλήσεις να αναδύονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πια να παραμένει καταναλωτής ασφαλείας, βολεμένος κάτω από την αμερικάνικη ομπρέλα και παραδοσιακά αφημένος στα χέρια του ΝΑΤΟ. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να εκδοθεί ευρωομόλογο για την άμυνα και να προχωρήσουμε στη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ασπίδας, δείχνουν με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντική η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα βοηθήσει σημαντικά και την Ευρώπη και τη χώρα μας.
Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τους πολίτες τους τελευταίους μήνες που έχετε επισκεφθεί όλη την Ελλάδα;
Η άμεση επαφή μου με τους πολίτες, στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, υπήρξε για μένα μια εμπειρία μοναδική, πολύτιμη και αναντικατάστατη. Όχι για όσα έλεγα, σ' αυτή την επικοινωνία -κυρίως για όσα άκουγα. Παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε συγκέντρωση φίλων, σε κάθε συζήτηση με τοπικούς φορείς, ήταν απολύτως σαφής ο σφυγμός της κοινωνίας: προβλήματα και αιτήματα, παράπονα και παρατηρήσεις για το κυβερνητικό έργο, ελπίδες αλλά και ανησυχίες -όλα μαζί, συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας που θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της το παρελθόν της χρεωκοπίας και να προχωρήσει στο μέλλον, με σιγουριά, φτάνοντας πιο κοντά στην Ευρώπη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν -τώρα ξέρουν. Και έχουν απαιτήσεις από όλους μας! Αυτή η καινούργια γνώση, που αποκόμισα τους τελευταίους μήνες, θα είναι ο οδηγός μου, για να ανταποκριθώ καλύτερα στην αποστολή του ευρωβουλευτή, αν οι Έλληνες, με την ψήφο τους, μου δώσουν την εντολή και τη δύναμη να το κάνω.