Το δημοσιογραφικό δίδυμο, μέσα από την εκπομπή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δίνει καθημερινά από νωρίς το πρωί τη μάχη της ενημέρωσης. Επαγγελματίες και αδέκαστοι, αναλύουν με ορθολογιστική αντίληψη και δυναμισμό την επικαιρότητα χωρίς να επιτρέπουν η εκπομπή τους να μεταβάλλεται σε αρένα.

Ποδαρικό έκαναν με τον Αδωνι Γεωργιάδη στις 2 Ιανουαρίου. Οι διακεκριμένοι συνάδελφοι Δημήτρης Οικονόμου και Ακης Παυλόπουλος ήθελαν να μπουν δυνατά στο νέο έτος με την εκπομπή τους «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ και διάλεξαν το κατάλληλο πρόσωπο. Μία ημέρα μετά, η εκπομπή φιλοξένησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Οι πρωταγωνιστές είναι καθημερινά εδώ, οι ανταποκρίσεις πολλές, οι συζητήσεις «δυνατές» και γενικότερα το παραγόμενο δημοσιογραφικό αποτέλεσμα κρίνεται ως έξοχο. Αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε. Διότι η προσπάθεια αυτή παράγεται με κόπο από τους ανθρώπους της εκπομπής.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, δεν υπάρχει αμφιβολία». Με αυτή τη φράση του Δημήτρη Οικονόμου, ο γνωστός δημοσιογράφος και ο συνάδελφός του Ακης Παυλόπουλος ξεκίνησαν τη σεζόν τους στον ΣΚΑΪ με την εκπομπή «Σήμερα» (στις 6:00 π.μ.) στις 28 Αυγούστου 2023. Μπορεί λοιπόν τα πράγματα να καθίστανται ενίοτε «δύσκολα», αλλά αυτό δεν δείχνει να πτοεί τους συναδέλφους, που εδώ και δεκαετίες δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης. Αναμφίβολα, το δίδυμο τα πηγαίνει πολύ καλά. Τη δουλειά τη γνωρίζουν με το παραπάνω, όντες και οι δύο «μπαρουτοκαπνισμένοι». Με εκλεκτούς καλεσμένους καθημερινά, στους οποίους συμπεριλαμβάνουν και εξαιρετικούς συναδέλφους, δίνουν το στίγμα της επικαιρότητας, αναλύοντας με ορθολογιστική αντίληψη και δυναμισμό τα δεδομένα. Δεν χαρίζονται σε κανέναν, ενώ δεν επιτρέπουν η εκπομπή τους να μεταβάλλεται σε αρένα.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Ναι, τα δύσκολα απαιτούν έγκριτους και «επικοινωνιακούς» συναδέλφους που γνωρίζουν τη δουλειά και είναι καταξιωμένοι στα μάτια του κοινού. Η αξιοπιστία είναι κάτι που χτίζεται σε βάθος χρόνου. Σε όσους συμπολίτες μας τυχόν υποθέσουν –καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία– ότι όλα αυτά είναι εύκολα, τους λέμε ότι δεν είναι μόνο το φως, η δημοσιότητα και η αναγνωρισιμότητα. Τίποτα στη ζωή δεν έρχεται χωρίς –βαρύ πολλές φορές– κόστος. Η δημοσιογραφία και η δημόσια έκθεση δημιουργούν ευθύνες και απαιτήσεις που εξουθενώνουν. Οσο ανεβαίνεις τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Η πίεση και η αγωνία είναι μεγάλες. Το λάθος δεν συγχωρείται και ενίοτε καταστρέφει, τα κοινωνικά μέσα είναι στις μέρες μας αμείλικτα και τα τρολ υβρίζουν και χλευάζουν. Το να τα καταφέρνει κάποιος σήμερα εν μέσω δύσκολων συνθηκών να παράγει καλό αποτέλεσμα δεν είναι λοιπόν τόσο απλό. Κοιμηθεί-δεν κοιμηθεί ο δημοσιογράφος, ό,τι και αν τον απασχολεί, ό,τι κι αν συμβαίνει μέσα του, οφείλει το πρωί να είναι στο στούντιο και να δίνει συγκεντρωμένος τον καλύτερό του εαυτό. Και όταν περάσει ο χρόνος και εδραιωθεί η παρουσία του στην τηλεόραση και ο κόσμος τον σταματά στο δρόμο, οι ευθύνες μεγαλώνουν και τα περιθώρια για λάθη στενεύουν.

Μπήκαμε λοιπόν στο 2024. Η καθημερινή ενημέρωση, ό,τι κι αν κάνουμε για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Για να ξεκινάμε τη μέρα μας με αυτοπεποίθηση, πρέπει να γνωρίζουμε τα τεκταινόμενα. Πολλοί τηλεθεατές εμπιστεύονται την εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ για την πρωινή τους ενημέρωση. Ο Ακης Παυλόπουλος ξεκινά μια ώρα πριν, στις 5:00 π.μ., με την εκπομπή «Πρώτη Εικόνα», την οποία συμπαρουσιάζει με τη Μάρω Καρούση. Ρίχνουν μια πρώτη ματιά στην ατζέντα της ημέρας που ξεκινά, για όσους ξεκινούν νωρίς και το κάνουν πολύ καλά και με πολύ κέφι.

Μόνο καλά λόγια

Στη δημοσιογραφική πιάτσα όλοι γνωριζόμαστε. Οι συνάδελφοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Οι περισσότεροι έχουμε συνεργαστεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον ή και με τους δύο ή έχουμε κληθεί έστω στις εκπομπές τους στον ΣΚΑΪ και στο παρελθόν και αλλού. Επαγγελματίες και αδέκαστοι, δημιουργούν γύρω τους ένα καλό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, αλλά και για τους τεχνικούς που στηρίζουν την εκπομπή τους. Η «αύρα» που εκπέμπεται είναι λοιπόν εξαιρετική. Το τηλεοπτικό κοινό είναι σε θέση εδώ και πολύ καιρό να αναγνωρίσει το καλό τηλεοπτικό προϊόν. Και το κάνει. Οι πρωτιές του ΣΚΑΪ στην τηλεθέαση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δημήτρης Οικονόμου και Ακης Παυλόπουλος πρώτευσαν στην πρωινή ζώνη υπερβαίνοντας το 20%, και αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης από το κοινό.