Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ στη Β΄ Πειραιά, δημοσιογράφος μαχητικός και βραβευμένος το 2010 από το Ιδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση», στην πολιτική εισήλθε με την ίδια μαχητικότητα και οι πολίτες τον έχουν βραβεύσει ήδη τρεις φορές – μία το 2019 και δύο το 2023, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι απαντήσεις του στα ερωτήματά μας είναι άμεσες και ειλικρινείς, «δεν μπορεί να νικάμε όλοι μαζί και να έχουμε δυσκολίες χωριστά» λέει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Το Κερατσίνι δεν είναι Βαλτιμόρη» απαντά όταν του ζητήσαμε ένα σχόλιο για το «φαινόμενο Κασσελάκης».

Η κυβέρνηση πέρασε ένα crash test, αυτό των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποιος είναι ο απολογισμός κατά τη γνώμη σας;

Κυρία Κουτροκόη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες προσδιόρισε την κατάσταση. Οπωσδήποτε ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έκρυβε εκπλήξεις, είναι δεδομένη η εικόνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, όμως μην πάμε και σε μια λογική «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Η ΝΔ είναι κερδισμένη σε όλη την επικράτεια, ακόμα και οι περιφέρειες που χάθηκαν, χάθηκαν από αντάρτες της δικής μας παράταξης, άρα με έναν τρόπο είναι γαλάζιες, ενώ έχουμε κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας. Χωρίς ίχνος αλαζονείας, δεν πανηγυρίζει κανείς, όμως υπάρχει και μια εκλογική πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε.

Πολλοί όμως αναφέρουν πως σε επίπεδο εντυπώσεων υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι μικρό πράγμα που χάθηκαν οι μεγάλοι δήμοι και η πλέον νευραλγική λόγω πλημμυρών περιφέρεια, η Θεσσαλία. Εσείς προσωπικά προ ημερών μιλήσατε για απώλειες που υπήρξαν από τον κεντρώο χώρο και για ανάγκη να ακούσετε ως κόμμα τον λαϊκό δεξιό κόσμο του ελληνικού Βορρά.

Στην πολιτική μετράει η ουσία. Οχι οι εντυπώσεις. Οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος συμμαχίες, στρατηγικές, λάθη και παραλείψεις. Αν θέλετε κιόλας, να δούμε τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που έχουν συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ομως όλα αυτά δεν θα γίνουν υπό καθεστώς πίεσης, καθώς η κυβέρνηση δεν πιέζεται πολιτικά. Η κυβέρνηση πρωτίστως οφείλει να αντιμετωπίσει τα σύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας. Μην ξεχνάτε πως έχουμε μπροστά έναν ορίζοντα τετραετίας. Εχουμε εκλεγεί πριν από 4 μόλις μήνες με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία. Χρειάζεται λοιπόν απάντηση στα ερωτήματα που προέκυψαν από την κάλπη, χρειάζεται ανάλυση, όμως κυρίως χρειάζεται να συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Επίσης δεν είμαι οπαδός του δόγματος των ανθρωποθυσιών όταν κάτι δεν βγαίνει όπως το σχεδιάζουμε. Δεν μπορεί να νικάμε όλοι μαζί και να έχουμε δυσκολίες χωριστά. Είμαστε συνυπεύθυνοι. Ο καθένας φυσικά στον βαθμό του. Και για τα καλά, τα οποία δεν μπορούν να τα πιστώνονται λίγοι, και για τα δύσκολα, τα οποία πρέπει να τα πιστωνόμαστε όλοι.

Μήπως η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης έχει κάνει όμως κι εσάς πιο «ανέμελους», για να μην πούμε αλαζονικούς όπως πολλοί αναφέρουν, κυβερνητικά;

Δεν δέχομαι για την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη ρετσινιά του «αλαζονικού». Θα σας θυμίσω πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του πριν από επτά χρόνια, συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα επιδίωξαν να παρουσιάσουν τον πρωθυπουργό ως «ελιτίστα» ή «αλαζονικό». Δεν το κατάφεραν τότε, δεν θα το καταφέρουν και τώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη αίσθηση των προβλημάτων, ακούει την κοινωνία, βρίσκεται διαρκώς εντός της κι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς έχει γυρίσει τη χώρα δεκάδες φορές για να συναντηθεί με πολίτες, παραγωγικούς φορείς και καθημερινούς ανθρώπους. Ο Ελληνας δεν έχει να φοβηθεί κάτι από έναν άνθρωπο που καθημερινά δίνει εξετάσεις. Αλλοι είχαν αναλάβει εργολαβικά το ρόλο των «παιδιών του λαού», όμως τριγύριζαν με σκάφη στο Αιγαίο.

Το φαινόμενο «Κασσελάκης» δεν σας προβληματίζει; Οπως και να έχει, παρουσιάζει κάποιες καινοτομίες.

Οπωσδήποτε το να αναλαμβάνει ένας άνθρωπος του εφοπλισμού τις τύχες ενός νεοκομμουνιστικού κόμματος κρύβει μια καινοτομία. Είναι καθαρό όμως πως ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των μελών του κόμματος. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο πως ο κ. Κασσελάκης απέχει πολύ από τη σύγχρονη ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν με φροντιστήρια. Ενας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και που έχει διαφορετική κουλτούρα από αυτή των συντρόφων του δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Εχω πει επίσης, χωρίς καμία διάθεση μείωσης της προσωπικότητας του κ. Κασσελάκη, πως πολιτικά τον θεωρώ «ελαφρύ». Κι αυτό διότι δεν έχω ακούσει εδώ και τόσες ημέρες κάτι το στιβαρό. Κάτι το πολιτικά ουσιώδες. Δεν σημαίνει πως η Αριστερά δεν μπορεί να συνθέσει προτάσεις ή να καταθέσει ενδιαφέρουσες ιδέες. Το λέω με μεγάλο σεβασμό στον χώρο της Αριστεράς αυτό. Ομως ο κ. Κασσελάκης μού δίνει την εντύπωση πως δεν διέπεται από ιδεολογική κατάρτιση. Πως έχει ελλείμματα χτυπητά τα οποία δεν καλύπτονται με κανένα φροντιστήριο. Το Κερατσίνι δεν είναι Βαλτιμόρη.

Η ακρίβεια δεν δοκιμάζει την περιοχή σας και τα λαϊκά στρώματα;

Προφανώς. Οι λύσεις όμως μπορούν να δοθούν μόνο από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που απέδειξε στα προηγούμενα χρόνια πως ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τα απρόβλεπτα προβλήματα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καμία άλλη δύναμη πολιτικά που δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αίτημα για σταθερότητα που ο Ελληνας πολίτης εκφράζει.