Την πρώτη ερώτηση για τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να πληροφορηθεί τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για την εκπόνηση σχεδίων και μελετών που αφορούν ένα φαινόμενο το οποίο γίνεται όλο και πιο έντονο. Προτείνει δε τη σύσταση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας εντός των δομών του υπουργείου και παράλληλα επιδιώκει να πληροφορηθεί το κατά πόσο υπάρχει μελέτη των διεθνών νομοθετικών πρωτοβουλιών για την συγκεκριμένη τεχνολογική επανάσταση που σαρώνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση: 

«H εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) επιταχύνεται μετά την καθιέρωση της εφαρμογής ChatGPT πέρυσι τον Νοέμβριο, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να τη χρησιμοποιούν ή να σχεδιάζουν να τη χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη σε επίπεδο τεχνολογίας αλλά και επιπέδου εργασίας, θεωρείται ήδη τεχνολογική επανάσταση, η οποία εκτός από τα οφέλη που έχει στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, προκαλεί και ανησυχίες για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπως στο ύψος της απασχόλησης και των μισθών ή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Παρά το γεγονός πως πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το 2022 σε 2.000 εργοδότες και 5.300 εργαζόμενους στον μεταποιητικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο επτά χωρών, οδηγεί σε ένα εκ πρώτης όψεως θετικό συμπέρασμα, θα ήθελα να γνωρίζω εάν: 

- Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να ασχοληθεί με το φαινόμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης κι αν είναι στις
προθέσεις της να συστήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα εντός των δομών του υπουργείου. 

- Εάν στις προθέσεις της είναι η αξιοποίηση ερευνητικών μεθόδων και εργαλείων – ερευνών προς την κατεύθυνση διερεύνησης των επιπτώσεων του AI στην εγχώρια αγορά εργασίας. 

- Αν μελετούνται οι διεθνείς νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός καθώς η χώρα μας αντιμετώπισε αυξημένους δείκτες ανεργίας την περασμένη δεκαετία».