Το πρώτο σεμινάριο για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τη Δημοσιογραφία» διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, η οποία εκτιμά ότι η αξία της παραδοσιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας, με πρωτόλεια και καλογραμμένα κείμενα, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα εξοικείωσης με τους μηχανισμούς και τη λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), πριν το γνωσιακό χάσμα καταστεί αγεφύρωτο.

Επιστημονικός υπεύθυνος του σεμιναρίου, το οποίο θα αρχίσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, είναι ο υποψήφιος διδάκτορας δημοσιογράφος, Ανδρέας Μ. Παναγόπουλος. Οι διαλέξεις, δίωρης διάρκειας, θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, στις 10:00. Το σεμινάριο θα γίνει στον 7ο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ και, ταυτόχρονα, διαδικτυακά για όσους προτιμούν την τηλεκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, το οποίο υπεγράφη με σκοπό την προαγωγή των στόχων των φορέων που άπτονται της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξής τους, τις διαλέξεις του σεμιναρίου θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά φοιτητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως ακολούθως:

Τετάρτη 27/9: Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Προοπτικές, κίνδυνοι και μελλοντικές προκλήσεις


Αριστείδης Βραχάτης, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο 

Δευτέρα 2/10 Φόβος και Α.Ι. (Τεχνητή Νοημοσύνη) 

Μυρσίνη Δογάνη, μεταδιδακτόρισσα, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς 

Τετάρτη 4/10 Α.Ι., Δημοσιογραφία και δημοκρατία 

Ανδρέας Παναγόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας, δημοσιογράφος 

Δευτέρα 9/10 Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για δημοσιογράφους 

Κώστας Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος διδακτικού προσωπικού European Communication Institute (ECI) 

Τετάρτη 11/10 Τα μυστικά της ερώτησης στην Α.Ι. 

Γιώργος Νικολετάκης, CEO «100 Mentors» 

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν, αφού οι διδάσκοντες για ακόμη μια φορά θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο και τις γνώσεις τους, συνδράμοντας έτσι ενεργά την προσπάθεια της ΕΣΗΕΑ για διαρκή επιμόρφωση των μελών της. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Quality Training Label (QTL επιπέδου Advanced) της «ACTA, Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, θα χορηγηθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν ανελλιπώς τις διαλέξεις. Το δικαίωμα απουσιών ορίζεται στο 10% των συνολικών ωρών. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν την αίτηση για συμμετοχή στο email: [email protected], έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.