Το βιογραφικό του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι σαν ένα διήγημα δομημένο από μετρ του είδους: πλούσιο, ενδιαφέρον, πολυκύμαντο, κοσμοπολίτικο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από την Αρκαδία και την Ηλεία, για την οποία τρέφει το είδος της αγάπης εκείνης που δεν ξεθωριάζει από τα χιλιόμετρα των αποστάσεων που διένυσε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου υπηρετώντας την πατρίδα του με πίστη, αφοσίωση και ικανότητες διπλωματίας που αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι.

Η εφημερίδα “tomanifesto”  τον συνάντησε στο περιθώριο των πυρετωδών ετοιμασιών του στρατηγείου του στην πόλη του Πύργου – όλοι θέλουν να τον συναντήσουν, να του σφίξουν το χέρι, να του μιλήσουν, αλλά κυρίως να τον ακούσουν να περιγράφει τα σχέδιά του για τον τόπο τους και το όραμά του για την Ελλάδα με αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Επιστρέφετε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ηλείας. Πώς το αποφασίσατε;

Στην πραγματικότητα, δεν αποχώρησα ποτέ από την κεντρική πολιτική. Ακόμη και την πενταετία εκείνη που εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρωτεύον καθήκον μου ήταν η υποστήριξη και προστασία της πατρίδας μου. Νομίζω, άλλωστε, πως κανείς ενσυνείδητος πολιτικός δεν μπορεί να ξεφύγει από το ισχυρό συναίσθημα προώθησης και προάσπισης των εθνικών συμφερόντων με τα οποία συνδέεται.

Πλέον, έχοντας υπηρετήσει από τις σημαντικότερες θέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αποφασίζω να κατέλθω στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ηλεία προκειμένου να ανταποκριθώ στο χρέος που αισθάνομαι απέναντι στη γενέτειρα του πατέρα μου και στους ανθρώπους που γνωρίζω και αγαπώ από μικρό παιδί.

Η σχέση μου με την Ηλεία είναι μια σχέση διαρκείας. Αλλωστε, από όσες θέσεις υπηρέτησα, πάντα ανταποκρινόμουν στα ζητήματα και τις ανησυχίες της Ηλείας και των κατοίκων της. Πάντα αγωνιζόμουν για την αναβάθμισή της. Αρα, η απόφασή μου να επιστρέψω στις ρίζες μου είναι μια απόφαση μελετημένη και απόλυτα συνειδητή.

 

Πώς νιώθετε που θα δώσετε τη μάχη σε μία νέα εκλογική περιφέρεια; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Ηλεία;

Είναι μια νέα περιπέτεια, ωστόσο μια περιπέτεια που μου είναι λίγο-πολύ γνώριμη για τους λόγους που ανέφερα στην προηγούμενή μου απάντηση. Η Ηλεία είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, την Ιστορία, τον πολιτισμό. Χρέος μας, η αξιοποίηση της ομορφιάς της, η κεφαλαιοποίηση των δυνατοτήτων της και η ενδυνάμωση των πολιτών της.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει, την τελευταία τετραετία, πραγματοποιήσει σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο νομό, όπως για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, του οποίου η εκτέλεση συνεχίζεται με βήματα γρήγορα και σταθερά.

Στόχος της επόμενης κυβερνητικής θητείας πρέπει να είναι η οριζόντια διεύρυνση των υφιστάμενων πολιτικών και η ολοκλήρωση των εν εξελίξει μεγάλων έργων. Κεντρικές προτεραιότητες, η αναβάθμιση και αξιοποίηση των υποδομών, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια και η αναδόμηση κομβικών τοπόσημων του νομού μας, όπως το παραλιακό μέτωπο, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και του brand του νομού.

Με επιμονή και σταθερότητα, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης του νομού προς όφελος των κατοίκων αλλά και της επιχειρηματικότητάς του.

 

Η τοξικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης. Πώς θα πολιτευτεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος;

Όπως πολιτεύθηκε πάντα. Με σύνεση και λόγο που αναδεικνύει τις ορθολογικές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ολίσθηση στο τοξικό και διχαστικό κλίμα που δημιουργεί η αντιπολίτευση υποσκάπτει την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και υπονομεύει τη Δημοκρατία εν συνόλω.

Εντέλει, καταφέρνει μόνο να αναδεικνύει ακραίες και λαϊκιστικές φωνές και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Ο πολιτικός πολιτισμός οφείλει να είναι πρωταρχική προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε αισθητή κάμψη στις δημοσκοπήσεις. Και ενώ, πριν το τραγικό γεγονός, η αυτοδυναμία φαινόταν πιθανή, τόσο πολιτικοί αναλυτές όσο και πολιτικοί αντίπαλοι θεωρούν ότι πλέον δεν είναι εφικτή για το κόμμα σας. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Η αυτοδυναμία είναι εφικτή γιατί είναι απολύτως απαραίτητη στη χρονική συγκυρία που διανύουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία, αντί να αναλώνεται στη διαχείριση των δυσκολιών που αναπόφευκτα προκύπτουν καθημερινά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, θα συνεχίσει με τόλμη και εμμονή στους στόχους, στην πορεία για μια Ελλάδα ισχυρή, σταθερή και φιλική προς τους πολίτες της.

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει πορεία στο δρόμο του ρεαλισμού και της δυναμικής ανάπτυξης. Σημαίνει χαμηλή ανεργία, υψηλότερο ΑΕΠ, ορθή διαχείριση κρίσεων, φιλικό κράτος, ψηφιακή μετάβαση, χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις, Ελλάδα με αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα θα είναι να βρεθεί ακροβάτης σε ένα λεπτό και επικίνδυνο εκκρεμές μεταξύ κυβερνησιμότητας και αστάθειας.

 

Σε περίπτωση νίκης αλλά μη αυτοδυναμίας και βάσει των προγραμμάτων των κομμάτων, υπάρχει κόμμα με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να συνεργαστεί προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες;

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μου υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω τις προγραμματικές συναινέσεις, όταν αυτές είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα του τόπου και την πρόοδο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Όπως προείπα, ωστόσο, η αυτοδυναμία είναι και εφικτή και απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει μετεκλογικά να έχει σταθερή κυβέρνηση, με ισχυρή νομιμοποίηση ώστε να μην περιορίσουμε σε μία δίνη ακυβερνησίας, αστάθειας και πολιτικής ρευστότητας. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η πολιτική ρευστότητα φέρνει οικονομική δυσλειτουργία και ενίοτε γεωπολιτικές περιπέτειες…

 

Είναι γεγονός ότι κόμματα με ακροδεξιό ακροατήριο κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα. Σας ανησυχεί;

Με ανησυχεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι σε ελληνικό. Οι ρωγμές στον κοινωνικό ιστό και η ανησυχία που προκάλεσαν στους πολίτες φαινόμενα όπως η μεταναστευτική κρίση, η οικονομική ύφεση έχουν πράγματι φέρει τις λαϊκιστικές και ακραίες φωνές στην επιφάνεια των πολιτικών συστημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η Ακροδεξιά αναδείχθηκε και καταρρίφθηκε ηχηρά. Αλλωστε, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία, αλλά και στο μεταναστευτικό αποτελούν εγγύηση της ανάσχεσης της Ακροδεξιάς και τώρα και στο μέλλον, πράγμα το οποίο θα φανεί περίτρανα στις επερχόμενες εκλογές.

Οσον αφορά την κάθοδο στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα προκειμένου να την αναχαιτίσει.

 

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα από τον Εβρο για την προστασία των συνόρων μας με την επέκταση του φράχτη. Από την άλλη, προ ημερών ξέσπασε νέα πολιτική κόντρα μετά τη σχετική τροπολογία που εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δ. Παπαδημούλης. Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά παραμένει πιστός στη δέσμευση για προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και αναχαίτιση τεχνητών μεταναστευτικών κρίσεων και εργαλειοποίησης καταδιωγμένων ανθρώπων, όπως αυτή που βιώσαμε πριν μερικά χρόνια.

Η επέκταση του φράχτη είναι ένα κορυφαίο έργο εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης. Το μεταναστευτικό είναι ένας ακόμη τομέας πολιτικής στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία την τελευταία τετραετία κατάφερε να αποσυμφορήσει τα νησιά και την ενδοχώρα, να μειώσει δραματικά τις ροές και τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, αλλά και να κλείσει τις 88 από τις 121 δομές που ήταν σε λειτουργία το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αντί να υπονομεύει την προστασία των συνόρων μας και τη διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα, ας ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τα αυτονόητα.