Την ανάγκη να υπάρξει επανασχεδιασμός, με καλύτερες υποδομές και άμεσα σχέδια αντίδρασης σε ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες, ώστε να περιορίζονται ως προς την έκτασή τους και -το βασικότερο- να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην επίτροπος ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ευρώπης, σημειώνοντας πως κάθε φορά που ένα κράτος μέλος ζητήσει βοήθεια και αποδεδειγμένα έχει ανάγκη, σπεύδει, για να συμπληρώσει ότι θα έρθει αποζημίωση. Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της βοήθειας, υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως υπάρχει επίσης το αποθεματικό, κυρίως για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, και έχει ήδη ενεργοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σχετική διαδικασία.

Όπως ενημέρωσε, μέσα σε 12 εβδομάδες από σήμερα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με αξιολόγηση και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί από θεομηνίες και φυσικά φαινόμενα. «Πρέπει να προετοιμαστεί καλά η Ελλάδα, να υποβάλλει έναν πλήρη φάκελο, όμως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει το εξής πρόβλημα. Όλο το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης δόθηκε πρόσφατα στην Σλοβενία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει δυνατότητα για άμεση αντίδραση. Επειδή όμως θα χρειαστεί μια περίοδος 12 εβδομάδων, θα φτάσουμε στον επόμενο προϋπολογισμό και η Ελλάδα θα είναι στις προτεραιότητες μετά τα όσα έχουν συμβεί εδώ».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  τόνισε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι το σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό διότι το σύστημα πάσχει. Το θέμα είναι πως το βελτιώνεις γιατί τέτοια φαινόμενα θα έρθουν πολλά στο μέλλον και ναι μεν από τη μια μεριά υπάρχει η εξήγηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά το ίδιο είχε συμβεί πριν από 60 χρόνια. Ο Βόλος είχε καταστραφεί το ’55 με πολλούς νεκρούς».

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για άλλα χειρότερα που μπορεί να συμβούν. Άρα χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζονται καλύτερες υποδομές και άμεσα σχέδια αντίδρασης έτσι ώστε, ναι μεν θα εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα, τουλάχιστον να περιορίζονται ως προς την έκτασή τους και το βασικότερο είναι να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».