Τα βασικά σημεία της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στην κατασκευή του κεντρικού και μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων, με προοπτική επέκτασης μέχρι την Κίσσαμο, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της σχετικής σύμβασης.
Ο κ. Δήμας επανέλαβε πως ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, αν και – όπως επισήμανε – τα επιμέρους έργα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.
Τι περιλαμβάνει η σύμβαση
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη εκτελούνται εργασίες σε τμήματα της ανατολικής Κρήτης, τόσο με δημόσια χρηματοδότηση (Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη) όσο και μέσω ΣΔΙΤ (Νεάπολη – Χερσόνησος). Ειδικά για το κεντρικό και πιο πολυσύχναστο τμήμα, το Χανιά – Ηράκλειο, υπογράφηκε στις 9 Μαΐου η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή 157 χιλιομέτρων σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.
Στο άμεσο μέλλον, προβλέπεται η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την επέκταση του έργου από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο, ενώ προς ανατολάς, στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Παχιά Άμμος, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες.
Για το τελευταίο τμήμα, από Παχιά Άμμο μέχρι Σητεία, οι μελέτες πρόκειται να χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Υπουργείο Υποδομών.
Ο κ. Δήμας ανέφερε πως στόχος παραμένει να καλυφθεί το σύνολο της διαδρομής από Κίσσαμο έως Σητεία, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρχει ένα πλήρες οδικό δίκτυο χωρίς διόδια. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα βιώσιμο μοντέλο συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρόβλεψη της σύμβασης για εκτέλεση πρόδρομων εργασιών από τον παραχωρησιούχο, μεταξύ των οποίων και έργα οδικής ασφάλειας, τα οποία το υπουργείο σχεδιάζει να ξεκινήσουν άμεσα, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων στον υπάρχοντα, επιβαρυμένο άξονα.
Ο κ. Δήμας αναγνώρισε πως το έργο του ΒΟΑΚ είναι αποτέλεσμα συλλογικής και διαχρονικής προσπάθειας. «Τα έργα αυτά γίνονται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές προσεγγίσεις, όμως πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι η Κρήτη χρειάζεται επειγόντως έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.