Το Brexit έχει συρρικνώσει 6% την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας προκαλώτας ετήσιο κόστος 140 δισ. λιρών, επισήμανε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η δήλωση του Καν ήρθε μετά από έκθεση της Cambridge Econometrics, η οποία υπολόγισε τον ρυθμό ανάπτυξης εάν οι Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι το Brexit δεν λειτουργεί. Η σκληρή εκδοχή του Brexit με την οποία καταλήξαμε παρασύρει σε πτώση της οικονομία μας και οδηγεί σε άνοδο το κόστος διαβίωσης» δήλωσε ο Καν. 

Η εκτίμηση της Cambridge Econometrics για το κόστος του Brexit είναι υψηλότερη συγκριτικά με άλλους πρόσφατους υπολογισμούς. Το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (NIESR) εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι το Brexit έχει μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά 2-3%, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να αυξηθεί στο 5%-6% έως το 2035. 

Ο Τζόναθαν Χάσκελ, εκ των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας, εκτίμησε πέρυσι, εκφράζοντας τις δικές του απόψεις, ότι το Brexit ζημίωσε αρκετά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 1,3% έως τα τέλη του 2022 –που ισοδυναμεί με 1.000 λίρες ανά νοικοκυριό κατ’ έτος. 

Η Cambridge Econometrics ανέφερε ότι το Brexit αναμενόταν να επιβραδύνει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας από σήμερα έως το 2035 και να μειώσει τις επενδύσεις κατά ένα τρίτο.