Η εταιρία Giraffe Flowers στο Μάντσεστερ στη βόρεια Αγγλία ετοιμάζεται για την αυριανή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά οι ανθοπώλες φοβούνται ότι τα εμπόδια στο εμπόριο λόγω του Brexit θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος και καθυστερήσεις για τη δική τους δουλειά.

Η εταιρία έχει δύο καταστήματα στο κέντρο της πόλης και περιμένει ότι θα πουλήσει περίπου 7.000 τριαντάφυλλα για την αυριανή ημέρα. Σήμερα η εταιρία πουλά ένα μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα για 40 λίρες (50,5 δολάρια), αλλά μέχρι την επόμενη χρονιά αναμένει ότι θα κοστίσει 50 λίρες –καθώς τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή τελωνειακές αλλαγές για την εποχή μετά το Brexit σε προϊόντα που έρχονται από την Ευρώπη, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Από τις 31 Ιανουαρίου, οι έμποροι κάποιων ζωικών και φυτικών προϊόντων, όπως κρέας (προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης) αυγά, τυρί και ορισμένα άνθη, πρέπει να υποβάλλουν στις βρετανικές αρχές υγειονομικά πιστοποιητικά για το εξαγωγικό εμπόριο (EHC).

Το ρυθμιστικό βάρος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου ενώ θα ακολουθήσει η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών ασφαλείας από τις 31 Οκτωβρίου.

Η Άννα Μολίτσκα, επικεφαλής ανθοπώλης στην Giraffe Flowers, δήλωσε ότι αναμένει πως οι τιμές των λουλουδιών θα αυξηθούν έως και 20%. «Δεν νομίζω ότι τα σύνορα είναι έτοιμα για αυτό –ίσως δύο ημέρες καθυστερήσεων εξαιτίας αυτού. Αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα των λουλουδιών…δεν θα μας έρθουν τόσο φρέσκα όσο τις άλλες φορές», δήλωσε.

Η ολλανδική βιομηχανία εξαγωγής ανθέων έχει αντιταχθεί στην εισαγωγή συνοριακών έλεγχων και οι βρετανικές επιχειρήσεις ανησυχούν αλλά η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή των ελέγχων.

Η Βρετανία έχει στο παρελθόν αναβάλει την πλήρη εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων μετά το Brexit για τα τρόφιμα και τα νωπά προϊόντα πέντε φορές από τότε που αποχώρησε από την Ενιαία Αγορά της ΕΕ το 2021, λόγω των ανησυχιών για προβλήματα στα λιμάνια και την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Αντίθετα, η ΕΕ εφάρμοσε άμεσα τους κανόνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στα λιμάνια το 2021 και ορισμένοι Βρετανοί εξαγωγείς --όπως τυροκομικών προϊόντων και βόειου κρέατος-- να σταματήσουν να πωλούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η Μολίτσκα από την Giraffe Flowers επέκρινε το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία. «Για τις τελευταίες 30 ημέρες δεν υπήρχε ανάγκη… Όλα λειτουργούσαν», δήλωσε. Ερωτηθείσα για τις προοπτικές για τις πωλήσεις της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου μέσα σε ένα χρόνο, η Μολίτσκα δήλωσε: «οι πελάτες απλά θα αγοράζουν λιγότερο».