Ξανά πρώτη η στήλη (στο φύλλο της 4ης Απριλίου) σας είχε ενημερώσει για τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας που καταρτίστηκε και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου. Το σχετικό εκείνο σημείωμα κατέληγε προφητικά, ως εξής: «Στο πλαίσιο της ομαλής έναρξης της εφαρμογής του Κανονισμού και δεδομένου ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στην ενίσχυση του βαθµού πυροπροστασίας και της ανθεκτικότητας στη φωτιά των ακινήτων που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές και εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Πυροσβεστικής, δήμων, πολιτών) ώστε η εφαρμογή να είναι καθολική και χωρίς παρρεκλίσεις»...

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας καταρτίστηκε στη βάση ρύθμισης που πέρασε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης τον Μάιο 2023. Η πρώτη αντίδραση των δήμων ήταν να ζητήσουν παράταση – την οποία έλαβαν μέχρι τέλος Απριλίου. Τώρα που η παράταση οδεύει στην εκπνοή της, η ΚΕΔΕ αντιδρά, καθώς οι δήμοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον Κανονισμό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ήταν ξεκάθαρος: «Μας μεταφέρεται η εφαρμογή, ανεφάρμοστων στην πράξη, μέτρων, χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και το αντίστοιχο προσωπικό για την άσκησή τους. Ως εκ τούτου, όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο ΣτΕ, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο».

Για άλλη μια φορά, καταδεικνύεται περίτρανα η δομική παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης: το μπάχαλο των αρμοδιοτήτων. Κύριος χαμένος για άλλη μια φορά ο πολίτης.