Μετά τα όσα δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ραδιόφωνο της Κρήτης, σχετικά με τη μεταστροφή της στάσης του αναφορικά με την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, πολλοί αναρωτήθηκαν για τον λόγο που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται υπέρ της εμπλοκής της χώρας μας. Η απάντηση είναι απλή: Η χώρα μας λαμβάνει διεθνώς τα εύσημα τόσο για τη διοίκηση της Επιχείρησης όσο και από την επέμβαση της ελληνικής φρεγάτας και την αποτρεπτική της ικανότητα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, ο διοικητής Επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ανέφερε ότι η επιχείρηση πέτυχε την προστασία 68 πλοίων και απέκρουσε επιθέσεις από 9 μη επανδρωμένα αεροχήματα, 1 μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και 4 αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους. Επίσης, έκανε λόγο για έκταση διπλάσια από το εμβαδόν των 27 κρατών-μελών, προσθέτοντας ότι ένα πλοίο χρειάζεται δέκα ημέρες για να διασχίσει την περιοχή και σχεδόν δύο ημέρες για να διασχίσει την περιοχή υψηλού κινδύνου. Τέλος, τόνισε ότι διατηρείται η αμυντική εντολή της Επιχείρησης και κάθε απάντηση είναι αναγκαία, αναλογική και περιορίζεται στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο, εξέφρασε δε την εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η επιχείρηση ήταν μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι, εξαιτίας των οποίων απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, το διεθνές εμπόριο και η περιφερειακή ειρήνη, ενώ υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων.