Οπως στ’ αριστερά του πολιτικού σκηνικού έτσι και στα δεξιά διαμορφώνονται δύο ομάδες ψηφοφόρων, και κατ’ επέκταση κομμάτων.

Η πρώτη είναι η συστημική Κεντροδεξιά/Δεξιά και η δεύτερη η αντισυστημική Κεντροδεξιά/Δεξιά. Στην πρώτη ομάδα βρίσκουμε τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και της Φωνής Λογικής. Η κυρίαρχη δύναμη του πολιτικού παιχνιδιού της χώρας είναι η εκπρόσωπος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων αυτών. Με συμπληρωμένα οκτώ χρόνια πρωτιάς στις δημοσκοπήσεις, έξι χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας και κανένα κόμμα να δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική, η Νέα Δημοκρατία κρατιέται σε ποσοστά πέριξ του 30%.

Από την άλλη, οι κινήσεις των τελευταίων ετών «απελευθέρωσαν» την ιδεολογική ψήφο πιο συντηρητικών ψηφοφόρων προς κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Το συστημικό κομμάτι αυτών των ψηφοφόρων πηγαίνει κυρίως προς τη Φωνή Λογικής. Οι ψηφοφόροι αυτού του κόμματος είναι σε σημαντικό βαθμό πρώην ψηφοφόροι Νέας Δημοκρατίας. Οσο θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από τον συντηρητικό χώρο, τόσο θα «φουσκώνει» το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου. Εάν όμως το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει συντηρητική στροφή (τα πρώτα σημάδια υπάρχουν), και η στροφή αυτή πείσει, τότε πάλι το κύριο πρόβλημα θα το έχει η Φωνή Λογικής αφού κυρίως ψηφοφόροι (δημοσκοπικοί) αυτού του κόμματος θα επαναπατριστούν στη ΝΔ.

Οσον αφορά την αντισυστημική Κεντροδεξιά/Δεξιά, εκεί υπάρχουν τρία κοινοβουλευτικά κόμματα: Η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ξεκινώντας από τους τελευταίους, στις εκλογές του 2023 αποτέλεσαν την έκφραση του εθνικιστικού χώρου. Πλέον, είναι δεδομένο πως δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές και οι εθνικιστές είτε ψάχνουν έκφραση σε άλλα αντισυστημικά κόμματα είτε βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη. Η Νίκη έχει το ίδιο πρόβλημα με το ΜέΡΑ25. «Πατάει» πολύ στο θρησκευτικό, συντηρητικό κομμάτι (όπως το ΜέΡΑ25 στο διεθνιστικό) και δεν μπορεί να ανοιχτεί σε άλλα αντισυστημικά εκλογικά κοινά.

Αντίθετα, η Ελληνική Λύση αποτελεί το αντισυστημικό κόμμα που καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο αντισυστημικών ψηφοφόρων, καθώς δεν αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιό. Οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων έχουν ξεχωριστά ψυχογραφικά, αλλά και δημογραφικά, χαρακτηριστικά από αυτούς των συστημικών κεντροδεξιών/δεξιών κομμάτων. Διαμονή στην επαρχία, έντονη θρησκευτικότητα, αίσθημα θυμού απέναντι στο σύστημα αλλά και υψηλά επίπεδα αποφυγής αβεβαιότητας και συνήθως χαμηλές οικονομικές απολαβές αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν.

* Αναλυτής εκλογικής αγοράς