Το πρώτο κομμάτι του πολιτικού σκηνικού, το οποίο αναλύθηκε στο προηγούμενο άρθρο, είναι αυτό της συστημικής Κεντροαριστεράς/Αριστεράς. Το δεύτερο κομμάτι του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, είναι αυτό της αντισυστημικής Κεντροαριστεράς/Αριστεράς. Εκεί συναντάμε το νεοεισερχόμενο στην εκλογική αγορά Κίνημα Δημοκρατίας, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25.
Παρότι και τα τρία έχουν αντισυστημικά στοιχεία, απευθύνονται σε διακριτές ομάδες ψηφοφόρων. Η βασική διάκριση είναι πως ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας απευθύνονται περισσότερο σε πολίτες που διακατέχονται από θυμό/οργή απέναντι στο πολιτικό σύστημα, έχουν δηλαδή ως σκοπό να το «γκρεμίσουν».
Από την άλλη, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη απευθύνεται σε πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από το πολιτικό σύστημα διότι θεωρούν πως το ίδιο το σύστημα δεν τους δίνει σημασία, πως τους έχει αφήσει στο περιθώριο.
Αυτοί διακατέχονται περισσότερο από τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της απάθειας και ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να τους δώσει ελπίδα και να τους φέρει στην κάλπη. Πρόκειται για πολίτες που δεν επιθυμούν να γκρεμίσουν το σύστημα αλλά, εάν τους δοθεί η ευκαιρία, να το αλλάξουν.
Ανάμεσα σε Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25 υπάρχει όμως επίσης μια διακριτή διαφορά. H Πλεύση Ελευθερίας παίζει σχεδόν αποκλειστικά αντισυστημικά, δίχως να ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το δίπολο Αριστερά/Δεξιά (με την επικεφαλής της να προέρχεται βεβαίως από την Αριστερά).
Αντιθέτως, το κόμμα του κ. Βαρουφάκη χαρακτηρίζεται σε σημαντικό βαθμό και από αντισυστημικά και από αριστερά χαρακτηριστικά. Οπως, για παράδειγμα, έχει έντονο διεθνιστικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ισχύει για το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζεται σε μικρότερα εκλογικά κοινά που, μάλιστα, βρίσκονται απέναντι στις τάσεις των εκλογικών σωμάτων της Ευρώπης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας μπορεί να αντλεί ψηφοφόρους και από άλλα, μη αριστερά, εκλογικά κοινά.
Το ίδιο συμβαίνει και με την τοποθέτηση του κόμματος του κ. Κασσελάκη, όπου η στόχευση σε απογοητευμένους, απαθείς πολίτες τού ανοίγει τον δρόμο σε ένα πιο ευρύ κοινό, κυρίως νέους, που δεν θεωρούν πως το δίπολο Αριστερά-Δεξιά τους εκφράζει απόλυτα. Το ποιο από αυτά τα κόμματα θα παίξει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί, θα κριθεί και από τις κινήσεις αυτών αλλά και των αντιπάλων τους το επόμενο χρονικό διάστημα.