Oλοκληρώθηκε το πρώτο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών 2023, με τους πολίτες να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη τηλεμαχία έπειτα από οκτώ έτη.

Το debate ξεκίνησε με την πρώτη ερώτηση να την κάνει η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση ήταν για την ακρίβεια με τον πρωθυπουργό να απαντάει πως δεσμεύεται για μόνιμη αύξηση των μισθών, ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός, ενώ απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως αν χρειαστεί θα επεκταθεί το market pass.

Κοσιώνη σε Μητσοτάκη για πληθωρισμό: Τι θα κάνατε διαφορετικά;

Τρεις τρόποι παρέμβασης που υιοθετήσαμε και θα συνεχίσουμε:
Α) διαφάνεια στις τιμές
Β) έκτακτη ενίσχυση όπως το market pass
Γ) μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα

Αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες, ο πληθωρισμός θα πέσει αυτές θα μείνουν.

Αυτό το οποίο λέω είναι πως οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες. Εφόσον κρίνουμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε πιεστικές τιμές θα ζητήσω επέκταση και για το δεύτερο εξάμηνο στο market pass.

Σία Κοσιώνη: Η τιμή του φυσικού αερίου έχει φτάσει κάτω από τα 40 ευρώ, ο πληθωρισμός πέφτει και οι τιμές αυξάνονται. Κοιτώντας πίσω σας ρωτώ τι θα κάνετε διαφορετικά ώστε οι τιμές να πέσουν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που πιέζονται από τις τιμές των τροφίμων. Πέφτει ο πληθωρισμός όχι όμως οι τιμές. Πρώτο μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό κάνει το καλάθι του νοικοκυριού. Εκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Το market pass είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια Το πιο σημαντικό μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. 

Σία Κοσιώνη: Το market pass θα τελειώσει μετά τις εκλογές, το ΦΠΑ κάποια στιγμή θα μειωθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες. Εφόσον κρίνουμε πως θα έχουμε πρόβλημα στις τιμές των σούπερ μάρκετ επέκτασή του market pass αν χρειαστεί. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

Ο Α. Σρόιτερ ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πόσο είναι το κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Η κοστολόγηση της ΝΔ ήταν στην αρχή 25, μετά 83 δισ. ως τις εκλογές θα το φτάσει 150 δισ» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Πέρα όμως από το κόστος υπάρχει και η φορολόγηση των υπερκερδών συνέχισε, λέγοντας πως το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος στη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει σε κάποιους, όσους έχουν υπερκέρδη, σε όσους βγάσζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Ο Σρόιτερ επανήλθε ρωτώντας τον κ. Τσίπρα δεν απάντησε στο κόστος του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι και το 2015 τα ίδια έλεγε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση αλλά επειδή βλέπω ότι επιμένετε. Να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί που δώσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε που θα βρείτε για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Ο Παναγιώτης Στάθης ρωτά το Νίκο Ανδρουλάκη

Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από τα πραγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αν το άθροιασμα το βουλευτών σας μας δίνει 151 βουλευτές και υπάρχει οικονομική σύγκλιση, θα μπέιτε στην κυβέρνηση ή θα παραμείνετε στην θέση σας εναντίον των προσώπων.

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα με προοπτική και όχι σταθερότητα με παρακμή. Το πρόγραμμά είναι κοστολογημένο. Το βέτο πουβάζω δεν είναι προσωπικό. Σήμερα δισ. δάνεια είναι στα funds, έχουμε ένα παρακράτος υποκλοπών.Υπηρετώ τη νέα εποχή, έχουμε ένα πρόγραμμα που δίνει βάση στην πραγματική οικονομία. όπως το 2010 να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, στην οικονομία εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συνάντάξεις, νέο εκας, καταργηση της προσωπικής διαφοράς.

Παπαδάκης ρωτά Κουτσούμπα: Έχετε στο πρόγραμμά σας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που δεν θ' απομονώνει τη χώρα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;

- Κουτσούμπας: Μόνο εμείς έχουμε. Τα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων έχουν 350 προαπαιτούμενα, τα οποία θα γονατίσουν τον λαό την επόμενη μέρα.
- Παπαδάκης: Οι ιδεολογικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για δογματισμό.
- Κουτσούμπας: Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα προτείνουμε. Τα λένε έτσι όσοι δεν υπηρετούν τον λαό και θέλουν ματωμένα πλεονάσματα, όπως ζητά η ΕΕ.

Η ερώτηση της Τζίμα στον Κυριάκο Βελόπουλο για την πρόταση διπλού νομίσματος.

«Μια χώρα που θέλει να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες, πρέπει να έχει plan b. Ολες οι χώρες έχουν, όπως η Γερμανία. Και οι επιχειρήσεις αν δεν εχουν, δεν θα είναι έτοιμες για μια ενδεχόμενη καταιγίδα που θα έρθει. Εμείς λέμε αλλαγή στο παραγωγικό και φορολογικό μοντέλο. Λέμε οριζόντιο φόρο στις επιχειρήσεις. Και όποιος φοροδιαφεύγει, να μπει φυλακή. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

Βαρουφάκης: Θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η άποψη ότι δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι κοινή συνισταμένη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης κομμάτων της αριστεράς, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε:

«Είναι άποψη που νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν όλοι. Υπάρχει κάποιος εδώ που θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να το εξυπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το αντίθετο;», διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Ακούγοντας τους άλλους ένιωσα deja vu, σαν να είμαι στο 2009. Έχουμε μια οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση και η χώρα αυτή τη στιγμή βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οιικονομίας χωρίς άμυνες απέναντι σε αυτίο που έρχεται.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως το ΜέΡΑ25 δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση για παράλληλα νόμισμα. «Ήμουν πάντα κάθετα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες - Θα φέρουμε έργο στην ΕΑΒ

Τη δεύτερη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε η Σία Κοσιώνη για εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική και τον ρώτησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αν κάποια από αυτά θα τα επαναδιαπραγματευτεί. Στη συμπληρωματική ερώτηση η κυρία Κοσιώνη ρώτησε για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων.

Σία Κοσιώνη: Η κυβέρνηση έτρεξε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν στηρίξατε. Τι θα κάνετε αν είστε κυβέρνηση, θα τα επαναδιαπραγματευτείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Μου δίνεται την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε. Ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ.Μητσοτάκης. Τις φρεγάτες Belhara, τα πρώτα Rafale. 

Δεν υπερψηφίσαμε προγράμματα που ήταν υπερκοστολογημένα όπως για την Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale γιατί δεν ήρθα από τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά από την πολιτική.

Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ΕΑΒ. Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει το 60% στην αμυντική της βιομηχανία και και εμείς όχι.
Σία Κοσιώνη: Εχετε πάρει αποστάσεις και για την πολιτική συνόρων όπως για το φράχτη στον Εβρό και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων

Αλέξης Τσίπρας: Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση και δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη. Ομως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου από την ΕΕ. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ. 

Βελόπουλος: Το πρώτο μέτρο θα ήταν να φέρω πίσω τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «με την Δύση χάσαμε την Μακεδονία, χάσαμε την μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο. Το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που υποστηρίζει η Ελληνική Λύση».

Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ανέφερε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε θα ήταν να φέρει πίσω τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «εγώ αυτά δεν τα ξεχνάω» για τα Σκόπια.

Βαρουφακης - Τι θα κάνατε σε τουρκική εισβολή (τούρκοι κομμάντος) ρώτησε η Τζίμα

Η προάσπιση της χώρας είναι υποχρέωση όλων μας. Να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε στις ΗΠΑ αυτό που ξέχασε ο κ. Σημίτης, ότι δεν θα ζητήσουμε την άδεια τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που μας πούλησαν. Όπως κάναμε και στην Κύπρο. Το σημαντικότερο όμως είναι να μην φτάσουμε εκεί. Προτεραιότητα είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι υποχρεωτική για να αυξηθεί το αξιόμαχων των ενόπλων δυνάμεων.
Σε περίπτωση εισβολής θα ακουγα τους ειδικούς του ΥΕΘΑ.

Μάρα Ζαχαρέα: Η Ελλάδα δαπάνησε 7 δισ για την άμυνα. Το αντέχει δημοσιονομικά η χώρα μας. Θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να είναι εκτός του προϋπολογισμού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στήριξη των ένοπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Υπήρχαν ζητήματα σε στρατό, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία μετά από την 10ετή κρίση. Τα εξοπλιστικά ήταν καλά μελετημένα και με την έγκριση ΓΕΕΘΑ και δρομολογήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επρεπε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Διασφαλίσαμε τα σύνορα μας, υπογράψαμε ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και η θέση της Ελλάδας είναι ενισχυμένη στο Κογκρέσο έναντι της Τουρκίας. Προχωρήσαμε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είναι σημαντικό αυτό που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν επιδέχονται τα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευση.

Μάρα Ζαχαρέα: Αν βγει ο Ερντογάν ή ο Κιλιντσάρογλου και σας εμπιστευτεί εσάς ο ελληνικός λαός θα αλλάξει κάτι;



Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Θεωρώ ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι συστημικά καταγεγραμμένη στο dna των τουρκικών κομμάτων. Θα συνομιλήσω με όποια ηγεσία επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντάει για τη Δικαιοσύνη

«Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα.

«Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας για συμμετοχή ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας

«Διαστρεβλώνεται μία θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ότι είναι ίδια όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά ότι έχουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές στοχεύσεις».

«Δεν δίνουμε ανοχή σε μία κυβέρνηση με προγράμματα που δεν είναι υπέρ του λαού. Ο λαός ας κρατάει μικρό καλάθι για τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα», συμπλήρωσε.

Κουτσούμπας: Παραφιλολογία για τα οικονομικά του ΚΚΕ


«Παραφιλολογία για την χρηματοδότηση του ΚΚΕ. Δεχόμαστε ελέγχους για όλα και όλα δίνονται δημόσια. Αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει και όχι για τα έσοδα και τα πόθεν έσχες».

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη προς τον Κυριάκο Βελόπουλο


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και αναφέρθηκε στο μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη. Εξήγησε ότι «εφόσον έχει δικαίωμα να ψηφίσει», μόνο ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς δήλωσε ο κ. Βελόπουλος αναφέροντας ότι όλοι έχουν ίσο δικαίωμα απέναντι στον νόμο.

Βελόπουλος: Όχι σε συνεργασία με ΝΔ

«Θέλω να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με την ΝΔ δεν πρόκειται να κάνω ποτέ», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Βαρουφάκης: Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί


«Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, γιατί λείπουν κομμάτια. Οι εφορίες μας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ποια χώρα έχει υπερταμείο; Σε ένα ταμείο που ελέγχουν οι ξένες δυνάμεις, οι δανειστές», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα εξήγησε πως υποτιμάται ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν δεν αρέσει η απόφασή του και μίλησε για συμβούλια στα οποία θα λογοδοτούν οι υπηρεσίες.

«Προτείνουμε ένα δικό μας FBI που θα έχει τα μέσα να διώκει την διαπλοκή», ανέφερε και για το εάν έχει λάβει λάθος αποφάσεις σε βάρος της χώρας είπε, «Παρακαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και δεν έκανε την επιτροπή για το 2015».

Μητσοτάκης για υποκλοπές

«Δύο σημαντικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες, άμεση διαλεύκανση από την δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών και διορθώσω αστοχίες της ΕΥΠ προσθέτοντας επιπλέον φίλτρα».

«Σταδιακά η ΕΥΠ μπορεί να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για την εθνική ακεραιότητα της χώρας».

Τσίπρας: Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις συνεργασίες στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα, διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Προοπτική ανάσας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά περιμένω να δω και μετά τις εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική στην στάση των κομμάτων. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Βελόπουλος: Τις θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι αρχές της χώρας μου


«Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχτώ, γιατί είναι δικό ου το σώμα και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για την δημοκρατία. Η ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για αυτήν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όμως και για το δημογραφικό αλά να στηρίξουμε και την οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που μπορεί να μην της αρέσει», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τις θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι αρχές της χώρας μου. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Βαρουφάκης για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ


«Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Αυτό που γίνεται δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Υπάρχει εκμετάλλευση της υποχρηματοδότησης του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την παιδεία που έχουμε στήσει για 150 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Για την ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο αυτό μπορεί να θέσει τα δύο κόμματα σε κοινή πλεύση, εξήγησε ότι έχει ζητήσει να συζητήσουν για τα θέματα στα οποία συμφωνούν. «Η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα».

Μητσοτάκης για τα μέτρα της ΝΔ για την δημόσια υγεία


«Κεντρική προτεραιότητα το ΕΣΥ για την Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά και να διορθωθούν καθυστερήσεις σε χειρουργεία και προβλήματα που δεν είναι αποδεκτά. Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Βαρουφάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η συζήτηση γίνεται για να αναβαθμιστούν κολλέγια της συμφοράς

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στην ερώτησή του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του αποψινού debate.

Ως ένας άνθρωπος που έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια, λοιπόν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κλήθηκε να απαντήσει αν είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικά πανεπιστήμιο. Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική. Μιλώ σαν καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν γίνεται όλη αυτή η ιστορία για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα αλλά για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς. Μπορεί να υπάρχουν και πολύ καλοί δάσκαλοι σε αυτά, αλλά τους καίνε. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση που την έχουμε στήσει εδώ και 150 χρόνια», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Στάθης αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρθηκε σε «ΙΕΚ Φούφουτος», σημειώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση με το ΜέΡΑ25, όπως και στην προστασπία α κατοικίας. Ρώτησε, λοιπόν, τον κ. Βαρουφάκη αν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης.

«Δύο χρόνια λέμε συνέχεια να προτείνουμε σε Τσίπρα και Κουτσούμπα να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε για τις δυνατότητες εξεύρεσης συγκλίσεων. Όχι να συμφωνήσουμε. Αυτή η πόρτα έχει κλεισει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Βελόπουλος για εξορύξεις

«Θα περίμενα ερώτηση για εξόρυξη στη χώρα μας προκειμένου να μη χρειαζόμαστε καμία χώρα. Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τρόφιμα και καύσιμα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο ελληνικός λαός;», διερωτήθηκε.

Εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου και σύνδεση με τους μισθούς και τις συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση προτείνει η Ελληνική Λύση.

Για την πράσινη ενέργεια ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι ωφέλιμη για την χώρα.

Ανδρουλάκης: Να μην κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί

«Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.

«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Να γίνει διαγωνισμός με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

«Λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου ως προτεραιότητα με εθνικό απολυτήριο για να μην κρίνεται σε μία μόνο εξέταση το μέλλον του μαθητή», είπε για την παιδεία.

Τσίπρας: Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία.
Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις αποτύχανε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος. Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ανδρουλάκης: Να μην κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί

«Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.

«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Να γίνει διαγωνισμός με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

«Λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου ως προτεραιότητα με εθνικό απολυτήριο για να μην κρίνεται σε μία μόνο εξέταση το μέλλον του μαθητή», είπε για την παιδεία.

Μητσοτάκης: Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία απέναντι στις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαι υπερήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνουμε μία σημαντική κρατική παρέμβαση, την κάναμε κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και προστατεύσαμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία. Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβά και πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει που θα βρει τα χρήματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανδρουλάκης: Ναι στην απολιγνιτοποίηση και τον περιορισμό της εξάρτησης από το εισαγόμενο αέριο


«Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Το υπολοιπο μετοχικό σχήμα είναι αδύναμο. Το κράτος κάνει κουμάντο και αυτό είναι μία πρόταση που δεν αλλάζει εάν θέλει το κράτος η ΔΕΗ να είναι πιο φιλική προς τον καταναλωτή», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και με προτεραιότητα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παναγιώτης Στάθης: Η κυβέρνηση έδωσε πάνω από 43 εκατ. για την πανδημία, ελάφρυνση και στήριξη, ενώ όταν μιλάει για αυξήσεις σε στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ λέτε που θα βρει τα χρήματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τελευταία χρονιά είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Είμαι πολύ περήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνω μία παρέμβαση την κάναμε. Προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σώσαμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό το ξέρει και ο κ.Τσίπρας. Μόνο δύο από τα μέτρα που τάζει έχουν κόστος 4 δισ ευρώ ετησίως, να μας πει από που θα βρει τα χρήματα.

Κουτσούμπας: Προοδευτική κυβέρνηση «μούφα»

Για προοδευτική κυβέρνηση «μούφα» έκανε λόγο ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «ξύνεται στην γκλιτσα του τσοπάνη».

Βαρουφάκης: Η αστυνομοκρατία δεν είναι ασφάλεια

«Ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια και δεν σημαίνει αστυνομοκρατία αλλά διαφύλαξη του ασύλου της διακήρυξης των ιδεών που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος, ένα ψέμα», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Ο βαθμός που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι το ποσοστό στις εκλογές

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για την δική του αυτοαξιολόγηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία.

«Ζήτησα συγγνώμη όπου έκρινα ότι έπρεπε. Ουδείς αλάθητος. Κατά συνέπεια, ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το ποσοστό στις εκλογές».

Παράλληλα κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.

Τσίπρας: Γιατί επιμένει στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο Παναγιώτης Στάθης επανέφερε το ζήτημα της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ερώτηση Σρόιτερ προς Κυριάκο Μητσοτάκη για τα 150 ευρώ στους νέους

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο.

Παράλληλα πρότεινε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους και να κοστολογηθούν.

«Δώσαμε 150 ευρώ και στην συμπληρωματική παροχή του freedom pass. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ», κατέληξε.

Βελόπουλος: Ο κομματικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διερωτήθηκε πώς μπορούν οι νέοι να πιστέψουν τους πολιτικούς που τους λένε ψέματα εδώ και 12 χρόνια.

«Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη γιατί είχα φίλο που χάθηκε στο δυστύχημα.

Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά, για όλους, που αναγκάζονται να δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Με ενοχλεί που κάποια παιδιά είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά. Πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία. Ο κομματικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

Το πολιτικό μήνυμα των έξι πολιτικών αρχηγών

Βαρουφάκης: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την γενιά των Τεμπών

«Να επιτραπεί στους νέους που δουλεύουν σεζόν να ψηφίζουν εκεί που εργάζονται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται την γενιά των Τεμπών», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια που μας έχει καθηλώσει με ΑΕΠ μικρότερο 20% από το 2007 και 50% μεγαλύτερο χρέος», τόνισε.

Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει το υπερταμείο, τον Ηρακλή και τα κόκκινα δάνεια και των μηχανισμών λεηλασίας.

Βελόπουλος: Αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό που έβαλε το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια τόνισε ότι το κόμμα του έχει πρόγραμμα ουσιαστικό, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα των υπόλοιπων κομμάτων ως «έκθεση ιδεών».

«Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες και καταδίωξη στο ακαταδίωκτο», ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Έρχονται δύσκολες στιγμές, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και δεσμεύτηκε να κάνει τον λαό περήφανο.

Κουτσούμπας: Δυνατός λαός, δυνατό ΚΚΕ

«Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποτυπώνει όχι μόνο την αίτια του εγκλήματος στα Τέμπη αλλά και όλη την πορεία της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

«Θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Παρόλαυτα οι παριστάμενοι με τον έναν η τον άλλον τρόπο έχουν ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, ως μέρος του προβλήματος γιαυτό δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα που έρχονται», κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Εμπιστοσύνη, Αξιοπρέπεια, Προοπτική

«Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα υπάρχει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πυξίδα μας τρεις λέξεις: Εμπιστοσύνη, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.

Τσίπρας: Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα

«Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μία μεγάλη αλλαγή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά και οι νέοι.

«Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τα πράγματα με μία κυβέρνηση που θα νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Κάναμε λάθη όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και την κρίση με γεμάτα ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμα μας και ζητάμε μία ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους εκβιασμούς της Τρόικα.

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι μας η Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε

«Κάνοντας τον απολογισμό μίας δύσκολης τετραετίας κοιτάω τους πολίτες στα μάτια και πιστεύω ότι ήμουν συνεπής. Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον και έχω ξεκάθαρο όραμα για μία Ελλάδα παραγωγική με τροχιά ανάκαμψης και διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο, με ανεργία κάτω από το 10% και αύξηση των μισθών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στους νέους, για τους οποίους σημείωσε πως η ΝΔ θα εργαστεί ώστε να παραμένουν στη χώρα και να μην φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες ευκαιρίες.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και να συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε.

«Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε», κατέληξε.

 Δείτε το debate των πολιτικών αρχηγών: