Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν μέρος στο debate και οι δημοσιογράφοι που θα υποβάλλουν τα ερωτήματα. 

Το debate θα ξεκινήσει στις 21:00 και θα καλυφθεί από 26 κάμερες ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία στη νοηματική. 

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πολλά μικρόφωνα. Υπάρχει ενδιαφέρον τελικά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετούμενος μπροστά στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους για να προχωρήσει στις δηλώσεις του. 

«Εύχομαι να έχουμε ουσιαστική συζήτηση. Να μιλήσουμε για το πως θα αυξήσουμε μισθούς, πώς θα θωρακίσουμε την πατρίδα απέναντι στις εξωτερικές απειλές. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν απαντήσεις παρά το αυστηρό πλαίσιο που δυστυχώς διέπει πάντα τέτοιες συζητήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ερωτώμενος σχετικά με την ελεύθερη ερώτηση που είχαν ζητήσει οι δημοσιογράφοι από τη διακομματική επιτροπή, αντί του ελεύθερου μηνύματος των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε: «Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση». 

«Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο». Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός. 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα 

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο στενό πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ. «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ντιμπέιτ και γίνεται σήμερα πρώτη φορά μετά το 2015. Είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Είναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή. Κρίμα. Ελπίζω ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος, να βγάλει συμπεράμστα». 

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δε θα πάρουμε μαθήματα αξιοπιστίας από λαΐκιστές»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι ο ελληνικός λαός απόφασίζει στις 21 Μαΐου για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο. «Είναι αδιανόητο να καλπάζουν οι ανισότητες. Η χώρα χειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και θέσεις εργασίας και όχι την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη των 400 και 500 ευρώ που διαιρεί θέσεις εργασίας. Θέλουμε ανάπτυξη με εξωστρέφεια και όχι η χώρα να γίνει ένα γιγάντιο ξενοδοχείο ή real estate που δεν οδηγούν πουθενά». 

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Ανδρουλάκη αν θα κάνει επίθεση ή άμυνα στο debate και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, όποτε χρειάζεται κάνουμε άμυνα. Η επίθεση είναι αναγκαία όταν δεχόμαστε επιθέσεις από fake news. Είμαι μετριοπαθής δεν μου αρέσει να αντιπαρατίθεμαι χωρίς λόγο. Όταν υπάρχουν προβοκατόρικες αντιλήψεις για τη συνεργασία με τον Βαρουφάκη ή ότι είμαστε αντίθετοι με τον φράχτη στον Έβρο... απαντάμε. Μαθήματα φιλοευρωπαικής πορείας και αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα δεν θα πάρουμε».

Κουτσούμπας για τη γραβάτα: «Είναι βράδυ, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι» 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού χαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Ζούλα που τον ανέμενε στην είσοδο αναρωτήθηκε γιατί υπήρχαν τόσες πολλές κάμερες. «Σας βλέπουμε με γραβάτα» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο κ. Κουτσούμπας τους απάντησε : «Είναι βράδυ, είμαστε μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι!».

Βαρουφάκης: «Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο του ντιμπέιτ» 

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Ελπίζω να αναλυθούν σοβαρά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προγράμματα των κομμάτων». 

Βελόπουλος: «Τηλεπαράλληλος διάλογος»

«Δυστυχώς στη σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη των πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων:

5884120.jpg
5884163.jpg
5884149-1.jpg
5884103.jpg
5884080.jpg
5884070.jpg
5884096.jpg
5883996.jpg