Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία και άφησε πίσω του ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, υποδομές και ανθρώπινες ζωές.
Η κυβέρνηση κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πρωτοφανείς συνθήκες, ενεργοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης. Δύο χρόνια μετά, μολονότι στην περιοχή διατέθηκαν 4 δισ., αρκετοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει το σύνολο των αποζημιώσεων, κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με μεγάλη καθυστέρηση δημοπρατήθηκαν και τα έργα αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τη θεομηνία.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι μετά τις καταστροφές υποβλήθηκαν πάνω από 33.000 δηλώσεις ζημιάς για τη φυτική παραγωγή και 2.500 για απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει το σύνολο των αποζημιώσεων μέσω κρατικού προϋπολογισμού, καταθέτοντας στην ΕΕ ad hoc πρόγραμμα συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπέρβασης κατά 20%. Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ενεργοποιήθηκε το γεωργικό αποθεματικό κρίσης, με ενισχύσεις ύψους 54,6 εκατ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν σε κλάδους όπως τα θερμοκήπια, η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

Μιλώντας στο «Μ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε: «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το έργο που χρειάστηκε να γίνει στη Θεσσαλία ήταν τιτάνιο. Οι ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, οι καταστροφές σε υποδομές και το σοκ που βίωσαν οι τοπικές κοινωνίες δεν είχαν προηγούμενο. Ναι, μπορεί να υπήρξαν καθυστερήσεις, ήταν όμως αναπόφευκτο σε μια διαδικασία τέτοιου εύρους και κλίμακας. Σήμερα, όμως, μπορούμε να μιλάμε για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στον πρωτογενή τομέα μετά από μια φυσική καταστροφή. Προχωρήσαμε σε μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, σε αρδευτικά δίκτυα και ταμιευτήρες, σε δράσεις αποκατάστασης της γης και σε στοχευμένα προγράμματα στήριξης των παραγωγών. Στόχος μας είναι μια Θεσσαλία πιο ανθεκτική, πιο σύγχρονη και με προοπτική».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εμπειρία του Daniel κατέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο ευάλωτη ήταν η περιοχή απέναντι στην κλιματική κρίση, ενώ πλέον το στοίχημα είναι να καταπολεμηθεί η λειψυδρία.
Κώστας Σκρέκας, γραμματέας ΝΔ

Τιτάνια προσπάθεια και ζήτημα εμπιστοσύνης
Στη συμπλήρωση δύο χρόνων από την κακοκαιρία Daniel, οι εικόνες των πλημμυρισμένων χωριών παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Η πολιτεία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε μια κρίση πρωτοφανούς έντασης, να προστατεύσει ζωές και να στηρίξει ανθρώπους που είδαν τον κόπο μιας ζωής να χάνεται μέσα σε λίγες ώρες.
Απέναντι στη μοναδικότητα και τη δυναμική του φαινομένου, και μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης πίεσης, οργανώσαμε μια τιτάνια προσπάθεια. Ένα τεράστιο έργο συντονισμού, που έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους να συνεχίσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους, αποτρέποντας το οριστικό κλείσιμο και διασφαλίζοντας τη συνέχιση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Δεν ήταν μόνο θέμα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά πρωτίστως ζήτημα εμπιστοσύνης και ουσιαστικής στήριξης για κάθε πολίτη, κάθε επαγγελματία, κάθε οικογένεια.
Δύο χρόνια μετά, μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι η χώρα δεν έμεινε αδρανής απέναντι στην πρωτοφανή φύση του φαινομένου. Παραμένουμε, όμως, προσηλωμένοι στο έργο που έχουμε μπροστά μας, ώστε οι περιοχές που δοκιμάστηκαν να αναδειχθούν πιο δυνατές και καλύτερα προετοιμασμένες για το μέλλον.
Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής ΝΔ

Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες
Η Θεσσαλία γνώρισε πρωτοφανείς δοκιμασίες… Εικόνες που σημάδεψαν τον τόπο μας, αλλά και τη συλλογική μας συνείδηση. Από την πρώτη στιγμή, όμως, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες! Οι αποζημιώσεις, τα στεγαστικά προγράμματα, η ανακούφιση στους αγρότες και η ενεργοποίηση της Πρώτης Αρωγής αποτέλεσαν την έμπρακτη απόδειξη ότι το κράτος μπορεί να κινηθεί γρήγορα, μα πάνω απ’ όλα πιο αποτελεσματικά. Και ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε ο σχεδιασμός μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.
Ως βουλευτής της περιοχής, ξέρω ότι οι πληγές δεν κλείνουν εύκολα… Όμως ξέρω επίσης ότι η δύναμη των ανθρώπων μας, σε συνδυασμό με την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας, θα μετατρέψει την οδύνη σε αναγέννηση!
Ζέττα Μακρή, βουλευτής ΝΔ

Αντιμετωπίστηκαν παθογένειες δεκαετιών
Το ξέσπασμα του Daniel ήταν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν κλήθηκε σε μια κρίση να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα παθογένειες δεκαετιών. Μην ξεχνάμε πως το στρατηγικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο οδικά έργα, φράγματα, έργα ορεινής υδρονομίας ή έργα εξασφάλισης νερού. Κυρίως είναι πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης με κατεύθυνση την υγεία, την παιδεία, την πραγματική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα που δέχτηκε μετά τον Daniel αλλεπάλληλα χτυπήματα. Σαφώς και υπήρξαν καθυστερήσεις και στην έναρξη των έργων και στις αποζημιώσεις, αλλά ένα τεράστιο πρόγραμμα αυτό που απαιτεί –εκτός από γρήγορες διαδικασίες– είναι και διαφάνεια. Κανείς δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αισθανθεί πως μετά την καταστροφή και επάνω στα χαλάσματα κυριάρχησε η αδικία.
Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Απαιτείται άμεσα αναπτυξιακό σχέδιο
Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά τον Daniel δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, για τις υποδομές, δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο. Η Θεσσαλία ερημοποιείται. Η ερημοποίηση συνεχώς αυξάνεται, το περιβάλλον «συρρικνώνεται» και, δυστυχώς, έχουμε ολέθριες συνέπειες για τους Θεσσαλούς. Απαιτείται άμεσα ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Οι Θεσσαλοί είναι δύο φορές προδομένοι
Δύο χρόνια μετά τον Daniel, δύο χρόνια χαμένα και δύο φορές προδομένοι οι Θεσσαλοί. Οι μόνιμες αποκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών εκκρεμούν. Δρόμοι, γέφυρες και φράγματα κρατιούνται με μπαλώματα που δεν αντέχουν ούτε στον χρόνο ούτε σε νέα κακοκαιρία. Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν αργά. Στις πόλεις, οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι μεταξύ αρμοδίων, ενώ τα χωριά και η αγροτική γη εγκαταλείφθηκαν. Οι πληγέντες αναγκάστηκαν να χτυπούν πόρτες βουλευτικών γραφείων σαν «ικέτες» για τις αποζημιώσεις που καθυστερούσαν. Η αυτονόητη βοήθεια από την πολιτεία κατρακύλησε σε εργαλείο μικροπολιτικής. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις φέτος, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το... 2029. Το παράδειγμα του Ιανού, όμως, δείχνει πόσο εύκολα μετατίθενται οι προθεσμίες.
Στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε ούτε λέξη για περαιτέρω στήριξη. Η Μαγνησία πληγώθηκε διπλά. Πρώτα από τη μανία της φύσης και μετά από την ανεπάρκεια της πολιτείας.
Ενημερωτική συνάντηση
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Μ», ενημερωτική συνάντηση στη Θεσσαλία, με πρωτοβουλία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, και με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης. Στόχος είναι η αναλυτική παρουσίαση της πορείας κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την περιοχή, όπως η εξέλιξη των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η υλοποίηση του προγράμματος ορεινής υδρονομίας, η πρόοδος συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα έργα υποδομών που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη, με έμφαση στη διαχείριση των υδάτων, που αποτελεί κομβικό ζήτημα για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.